Crna hronika

istraga USKOK-a

Švercali migrante iz BiH u Hrvatsku, uzimali 600 eura po osobi

22/07/2022
FOTO: Ilustracija

USKOK sumnja da su optuženici migrante preuzimali na granici s BiH te ih prevozili do Zagreba i smještali u kući navodnog organizatora krijumčarskog lanca

Hrvatski USKOK je podigao optužnicu protiv petero hrvatskih, dvojice srpskih i jednog bosanskohercegovačkog državljanina koje sumnjiči da su u šest navrata iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku nezakonito prebacili najmanje 61 migranta. Četvorica organizatora za krijumčarenje su primili najmanje 28.700 eura, objavio je USKOK u petak.

Tužiteljstvo tvrdi da je zločinačku organizaciju okupio prvoosumnjičeni krajem februara u Zagrebu, nakon što je s nepoznatim osobama iz inostranstva dogovorio nezakonito provođenje stranaca preko granice za najmanje 600 eura po osobi. Migrante koji su granicu prelazili iz BiH preuzimali su na području Topuskog i Gline, vodili ih do Zagreba, a potom do Kraljevca na Sutli, u blizini hrvatsko-slovenske granice.

USKOK sumnja da su optuženici migrante preuzimali na granici s BiH te ih prevozili do Zagreba i smještali u kući navodnog organizatora krijumčarskog lanca. Od tamo bi ih ponovno preuzimali i prevozili do dogovorenog mjesta, kažu u tužiteljstvu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.