Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

istraga USKOK-a

Švercali migrante iz BiH u Hrvatsku, uzimali 600 eura po osobi

Patrola s graničnom policijom BiH u Zvorniku, mjestu na kojem preko Drine ulazi najviše migranata
22.10.2020., Zvornik, Bosna i Hercegovina - Rijeka Drina prirodna je granica izmedju BiH i Srbije, takodjer i posljednja rijeka koju migranti moraju prijeci kako bi se domogli BiH, a kasnije Hrvatske i EU. U Zvorniku i regiji granicna policija pokriva oko 130 km granice, a po sistematizaciji GPBiH trenutno nedostaje vise od 300 policijskih sluzbenika za obavljanje redovnih aktivnosti u nadzoru granice i cak 1300 policijskih sluzbenika kako bi se adekvatno odgovorilo na zastitu granice u migrantskoj krizi. S ciljem nadilazenja problema kadrovske ne popunjenosti, kontinuirano se kao ispomoc GPBiH angaziraju policijski sluzbenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Drzavne agencije za istrage i zastitu BiH, te Ministarsvo unutrasnjih poslova Republike Srpske. Prema podaci IOM-a u BiH je ove godine uslo 13,350 migranata, a prema podacima GPBiH, oni su odvratili 10,449 migranata i otkrili 35 kaznenih djela "krijumcarenje ljudi". S dolaskom jeseni, tranzit migranata iz Srbije u BiH je sve manji zbog hladnog vremena i visokog vodostaja Drine, ali migranti se vracaju u Srbiju, zbog boljih prihvatnih centara. Grupa migranta koja je krenula iz BiH u Srbiju, svi su bili registrirani u centru Blazuj, u blizini Sarajeva.rPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

USKOK sumnja da su optuženici migrante preuzimali na granici s BiH te ih prevozili do Zagreba i smještali u kući navodnog organizatora krijumčarskog lanca

Hrvatski USKOK je podigao optužnicu protiv petero hrvatskih, dvojice srpskih i jednog bosanskohercegovačkog državljanina koje sumnjiči da su u šest navrata iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku nezakonito prebacili najmanje 61 migranta. Četvorica organizatora za krijumčarenje su primili najmanje 28.700 eura, objavio je USKOK u petak.

Tužiteljstvo tvrdi da je zločinačku organizaciju okupio prvoosumnjičeni krajem februara u Zagrebu, nakon što je s nepoznatim osobama iz inostranstva dogovorio nezakonito provođenje stranaca preko granice za najmanje 600 eura po osobi. Migrante koji su granicu prelazili iz BiH preuzimali su na području Topuskog i Gline, vodili ih do Zagreba, a potom do Kraljevca na Sutli, u blizini hrvatsko-slovenske granice.

USKOK sumnja da su optuženici migrante preuzimali na granici s BiH te ih prevozili do Zagreba i smještali u kući navodnog organizatora krijumčarskog lanca. Od tamo bi ih ponovno preuzimali i prevozili do dogovorenog mjesta, kažu u tužiteljstvu.