Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjedok u slučaju Memić tvrdi da je kombi bio bordo boje, a ne zelene

sudjenje-za-ubostvo-memica
Arhivska fotografija

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu održan je nastavak glavnog pretresa u slučaju Ljubo i Bekrija Seferović koji su optuženi za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića, piše Patria. Danas je devet mjeseci od smrti Dženana Memića, a suđenju je prisustvovao veliki broj članova porodice i prijatelja.

Kao svjedoci Tužilaštva KS danas se se pojavili Amar Kadrić, ljekar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Asmir Gadžo koji živi u Velikoj aleji na Ilidži.

Svjedok Kadrić odgovarajući na pitanje tužioca Merisa Ćate gdje je bio u noći 8. februara 2016. godine kazao je da je bio na punktu Vojničko Polje te da su na poziv otišli u Veliku aleju na Ilidži.

Svjedok se nije mogao sjetiti vremenskog slijeda događaja te noći, ali je ispričao šta je vidio po dolasku na lice mjesta.

– Na aleji je bilo auto i u gepeku je sjedila povrijeđena (Alisa Mutap op.a.). Ona je bila zbrinuta od prve ekipe koja je odvezla povrijeđenog, a mi smo samo nju prevezli – kazao je svjedok navodeći da je na licu mjesta bila i policija.

Na pitanje da li je sa djevojkom uspostavljen kontakt, svjedok je kazao da je bila kao u „stanju šoka, prepadnuta“.

Svjedok je kazao da su Mutap prevezli u bolnicu, te da je vožnja trajala 15-ak minuta. Nije se mogao sjetiti da li su razgovarali, osim da je napomenula da ima epilepsiju. Na pitanje tužioca Ćate da li je prilikom transporta vozilo Hitne pomoći iko zaustavio, svjedok je poslije kraće pauze kazao:

– Ne mogu se sjetiti. Mislim da smo stali jer je htjela da povraća – kazao je Kadrić.

Drugi svjedok Asmir Gadžo kazao je da živi u kući na početku Velike aleje i da je u noći 8. februara 2016. godine bio u kući sa mamom, bratom i sestrom. Svjedok je kazao da je između 22:25 i 22:50 čuo neobičan zvuk te je u prvi momenat pomislio da je neko oborio kontejner.

– Kad sam pogledao kroz prozor vidio sam bordo kombi koji je proletio velikom brzinom – kazao je svjedok.

Dalje je naveo da zvuk koji je čuo ličio na zatvaranje vrata. Na pitanje kakva je rasvjeta na tom dijelu koji je gledao, svjedok je kazao da je dobra. On je kazao da je sa prozora na udaljenosti od oko 40 metara vidio kombi koji se udaljava prema Vrelu Bosne.

Na pitanje tužioca da li je vidio nekoga u kombiju, svjedok je kazao da nije ali da je očito neko vozio. Vidio je zadnja štop svjetla, ali ne i prednja. Za otprilike 5 minuta došla je policija.

Sudija Igor Todorović pitao je svjedoka da li je siguran u boju kombija.

– Kao dresovi Sarajeva – kazao je Gadžo.

Podsjećamo, u optužnici Tužilaštva KS navodi se da je kombi bio zelene boje, a pripadnici DKPT-a koji su ranije svjedočili također su kazali da su na licu mjesta vidjeli zelene ostatke laka.

Nastavak suđenja je 30. novembra kada bi trebalo svjedočiti nekoliko svjedoka među kojima je i Admir Gadžo, brat današnjeg svjedoka koji se nalazi na vojnoj obuci te danas se nije odazvao pozivu.