Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kod nepravilnog skoka u vodu najčešće stradaju zglobovi

neretva nesreca

Dva utapanja zabilježena su u Bosni i Hercegovini u samo šest dana i to kao posljedica nepravilnog skakanja u vodu.

U Zvorniku se nakon skoka sa gradskog mosta utopio slovenski skakač Andrej Beuc. Nekoliko dana poslije utopio se mladić bez iskustva koji je skočio sa Starog mosta u Mostaru. Ni u jednom ni u drugom slučaju još nije utvrđeno zbog čega su se skakači utopili, no sumnja se na prelome pršljenova.

Trener plivanja Evelin Avdić iz Plivačkog kluba „Sporttime“ kaže u izjavi za novinsku agenciju Patria da su skokovi lijep sport, olimpijski, ali, upozorava dalje, skokovima u vodu se mora pristupiti vrlo ozbiljno. Ne treba skakati sa visina kojima skakač nije dorastao.

– Kod nepravilnih skokova najčešće stradaju zglobovi. Skakač nakon toga nije u stanju da pliva i dešavaju se problemi – kaže Avdić. Dodaje da je, zbog toga, prije skokova u vodu potrebno ispuniti dva uslova; provjeriti da li je sigurno mjesto u vodi gdje skakač skače, te procijeniti da li je skakač dorastao visini skakaonice.

– Skakači skaču sa visina koje su veće i od mosta u Zvorniku i od Starog mosta u Mostaru, i ne bude povreda. Dakle, vidimo da sve zavisi od toga koliko je skakač spreman i koliko je oprezan – kaže Avdić, piše Patria.