Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trostruki ubica Alen Rizvanović bit će prebačen na psihijatriju

alen rizvanovic

Alen Rizvanović (27), porijeklom iz BiH, koji je ubio troje ljudi, uključujući i četvorogodišnjeg dječaka, bit će prebačen u psihijatrijsku bolnicu, a malo je vjerovatno da će biti optužen za ubistvo.

Naime, austrijski sud je donio odluku da je Rizvanović duševno bolestan te je donesena odluka da bude pušten iz zatvora, gdje je proveo skoro godinu dana, i da bude prebačen u psihijatrijsku bolnicu, gdje će biti liječen. Sud je donio odluku da on neće biti optužen za ubistvo u slučaju da dođe do suđenja, a koje se očekuje krajem ljeta.

Rizvanović će najvjerovatnije biti smješten u institut za mentalno oboljele koji su osmnjičeni za neko krivično djelo.

alen-rizvanovic-suđenje

“Objektivno, nismo imali druge mogućnosti”, izjavio je Christian Kroschl, državni tužilac, koji je pregledao izvještaje tri eksperta o Rizvanovićevom duševnom stanju.

Podsjećanja radi, Jurgen Miller, njemački profesor forenzičke psihijatrije i psihoterapije, posljednji je u nizu eksperata koji su donijeli sud o mentalnom stanju Rizvanovića.

Naime, prethodna dva eksperta su se razmimoilazila u procjenama njegovog duševnog stanja. Miler je u svom izvještaju naveo da Rizvanović pati od paranoidne šizofrenije, te da je u takvom stanju i izveo napad 20. juna 2015. godine. Sva tri eksperta su se saglasila da je napad počinjen u stanju duševnog rastrojstva, te da postoji visok rizik da će se i u budućnosti slično ponašati.

150620062.1_xl

Da je riječ o krajnje problematičnoj osobi, posvjedočila je i njegova supruga Elena, koja je u intervjuu austrijskim medijima potvrdila da se radi o neuravnoteženoj osobi, da joj je prve godine braka oduzeo pasoš, te je tretirao kao roba.

“On je samo želio roba koji će mu roditi djecu, kuhati i čistiti. Morala sam nositi maramu na glavi, zabranjivao mi je da nosim šorts. Prijetio mi je da će nauditi mojoj porodici u Bosni ako ga ostavim. Znao je izvaditi i pištolj, prijeteći da će me ubiti, a moje tijelo baciti u rijeku”, rekla je Elena u ispovijesti austrijskim medijima.