Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trostruki ubica Nezir Kamenica pokušao izvršiti samoubistvo

kamenica

Vrhovni sud Federacije BiH odlučit će koji će sud preuzeti jedan od najtežih krivičnih predmeta u historiji Goražda – suđenje Neziru Kamenici, trostrukom ubici iz sela Bogušići.

Kantonalno tužilaštvo u Goraždu i odbrana optuženoga nisu mogli postići sporazum o priznanju krivice, tako da će nakon Nezirove izjave kojom je negirao krivicu, predmet biti proslijeđen na suđenje, jer se Tužilaštvo i odbrana nisu mogli dogovoriti u vezi s visinom kazne.

– Članom 43. KZ FBiH propisano je da na kaznu dugotrajnog zatvora ne može biti osuđena osoba koja u momentu učinjenja krivičnog djela nije navršila 21 godinu. Taj član se odnosi na optuženoga u ovom predmetu, ali smo smatrali da je ubistvo počinio na okrutan i podmukao način i insistirali smo na maksimalnoj kazni od 20 godina, koju odbrana nije prihvatila. U suprotnom, počinitelj, za kojeg je vještačenjem utvrđeno da je bio smanjeno uračunljiv, ali ne bitno, odnosno da je krivično odgovoran za svoje postupke i koji nije pokazao nikakvo kajanje zbog okrutnog ubistva sjekirama, dobio bi kaznu kao u bilo kojem drugom slučaju ubistva – kazao nam je Mirsad Bilajac, glavni kantonalni tužilac.

Branilac optuženoga Esad Muminović, advokat iz Goražda, smatra da je sporazum mogao doprinijeti smanjenju troškova postupka, a odbijanje Tužilaštva da načini ustupke smatra greškom.

– Radi se o mladoj osobi, priznao je djelo, pa je realna kazna oko 14 godina zatvora. Tužilaštvo nije bilo spremno da ustupi nijedan mjesec – rekao je Muminović.

On nam otkriva da je Kamenica prije desetak dana u zatvoru u Busovači pokušao izvršiti i samoubistvo, piše Dnevni avaz.

– O tome sam obaviješten od zatvorskih čuvara. On je pod stalnim nadzorom, prate ga 24 sata dnevno, ni s kim nije ostvario nikakav kontakt, a čim je došao do žileta, on je pokušao da izvrši samoubistvo. S obzirom na to da ga prate, čuvari su to spriječili. Bio sam kod njega nakon toga i s njim je vrlo teško ostvariti kontakt. Vrlo je specifičan, tih, nikada ne mijenja raspoloženje i način komunikacije, a pogotovo mi skreće pažnju činjenica da još nikada nije pokazao kajanje. Ubiti majku je nešto grozno, ali nikada nisam vidio da se kaje zbog onoga što je učinio – dodaje Muminović te ističe da su i zbog toga potrebne dodatne provjere zdravstvenog stanja optuženoga, jer, ako se to ne učini u ovoj fazi postupka, to se kasnije neće moći ispraviti.