Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH i Nižić postigli sporazum zbog utaje poreza, vraćeno 100.000 KM

tuzilastvo BiH

U budžet Bosne i Hercegovine uplaćeno je oko 100.000 konvertibilnih maraka (KM) zaostalih davanja s kamatama, a optuženom i pravnoj osobi predložene su novčane kazne i uvjetna kazna zatvora, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Optuženi Milenko Nižić (rođen 1967. godine u Ljubuškom, državljanin BiH) i pravna osoba “Nižić-Šport export-import”, poduzeće za trgovinu i usluge d.o.o. Ljubuški, sporazumno su priznali krivnju i sa tužiteljem iz Odjela III zaključili sporazum o priznanju.

Iz Tužilaštva BiH navode da je sporazumom predviđeno da se optuženom Nižiću izrekne uvjetna osuda od osam mjeseci zatvora, koja se neće izvršiti ako optuženi ne počini novo kazneno djelo u periodu od dvije godine. Također, optuženom Nižiću, izrečena je novčana kazna u iznosu od 1.000 KM, a pravnoj osobi-poduzeću u kojem je on ovlaštena osoba, izrečena je novčana kazna od 5.000 KM.

Dodaje se da je optuženi u ovom predmetu, uplatio je sva porezna dugovanja, u iznosu od oko 100.000 KM u koji su uključene i pripadajuće kamate, pa je na taj način novac vraćen u budžet BiH. Predložena kazna u skladu je sa ulogom optuženih u izvršenom kaznenom djelu kao i težinom kaznenog djela.