Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na području Banje Luke

Tužilaštvo BiH o akciji u kojoj je uhapšeno više osoba, povezani su i sa ubistvom Bašića

Banja Luka: Privođenje osumnjičenog za ubojstvo prijedorskog načelnika krim policije Radenka Bašića
28.03.2022., Republicko javno tuzilastvo, Banja Luka, BiH – Veceras je Aleksandar Miljatovic, osumnjiceni za ubojstvo Radenka Basica, prijedorskog nacelnika krim policije, priveden u Republicko javno tuzilastvo u Banja Luci. Miljatovic je, prema danasnjim objavama medija, vec priznao ubojstvo. Pored Miljanovica privedena je i osoba inicijalima I.R. koje se takodjer dovodi u vezu za Basicevicim ubojstvom. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Također, osumnjičeni se mogu dovesti u vezu i s naručiocima i počiniocima teškog ubistva načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašić

Policijski službenici MUP-a RS su, po nalogu Tužilaštva BiH, na području Banje Luke lišili slobode više osoba, osumnjičenih za organizirani kriminal.

Aktivnosti je s policijskim pripadnicima, koji su djelovali na terenu, koordnirao tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, koji postupa u predmetima kodnog naziva “Transporter” i “Storage”.

Radi se o osumnjičenima za više teških krivičnih djela, neovlašten promet većih količina opojne droge “kokain”, uključujući i učestovanje u naručenom ubistvu jedne osobe, koje je realizirano na području Banje Luke, a izvršeno je na način organiziranih egzekucija između pripadnika grupa organiziranog kriminala.

Također, osumnjičeni se mogu dovesti u vezu i s naručiocima i počiniocima teškog ubistva načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašića.

Nezvanično, RTRS saznaje da su uhapšeni Јelenko Knežević iz Banje Luke, Aleksandar Ivković iz Bileće i Mirjana Vujović, takođe iz Bileće.

Uz visoke mjere osiguranja, osumnjičeni će u naredna 24 sata biti predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i donijeti oduku o daljim aktivnostima.

Akcija kodnog naziva “Transporter” pokrenuta je u jesen 2021. godine, realizuje se s partnerskim tužilačkim i policijskim institucijama u BiH, regionu i inostranstvu, a usmjerena je na krivično procesuiranje više osoba, osumnjičenih za organizirani kriminal, povezan s više teških krivičnih djela, uključujući ubistva, krijumčarenje velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga krivična djela, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.