Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Tužilaštvo traži još dva mjeseca pritvora za Arnautovića

New Project (18)
Ibrišimović i Arnautović prilikom ročišta za određivanje pritvora

Tužilaštvo, a što je navedeno u prijedlogu za pritvor, Šmrka sumnjiči da je u periodu od polovine 2019. do danas na teritoriji BiH, Hrvatske, Austrije, Njemačke, Nizozemske, Belgije, Španije, Južne Amerike, Srbije, Crne Gore, Švicarske, Slovenije, iako je znao da se radi o opojnoj drogi, kao i da nema odobrenje nadležnog organa za nabavku, kupovinu, držanje i prodaju opojnih droga, organizirao međunarodnu kriminalnu grupu koja se kontinuirano bavila neovlaštenim prometom opojnih droga kokain, kanabis i spid

Državna tužiteljica Sanja Ljuboje-Romić danas je istakla razloge zbog kojih Tužilaštvo traži produženje pritvora za Admira Arnautovića, poznatijeg kao “Šmrk”. Pred Tužilaštvom je rad na daljnjoj analizi aplikacije “Sky” i identificiranje ostalih osumnjičenih, piše Avaz.

Zbog sumnje u pranje novca potrebno je, navela je tužiteljica, provesti i finansijsku istragu. Tužilaštvo sumnja da je Arnautović, koji se tereti za organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnih droga, novcem dobivenim izvršenjem krivičnih djela kupovao nekretnine, automobile i koristio ga u poslovnim tokovima.

Tužilaštvo, a što je navedeno u prijedlogu za pritvor, Šmrka sumnjiči da je u periodu od polovine 2019. do danas na teritoriji BiH, Hrvatske, Austrije, Njemačke, Nizozemske, Belgije, Španije, Južne Amerike, Srbije, Crne Gore, Švicarske, Slovenije, iako je znao da se radi o opojnoj drogi, kao i da nema odobrenje nadležnog organa za nabavku, kupovinu, držanje i prodaju opojnih droga, organizirao međunarodnu kriminalnu grupu koja se kontinuirano bavila neovlaštenim prometom opojnih droga kokain, kanabis i spid.

Arnautovićev advokat Zlatko Ibrišimović na ročištu pred Vijećem Suda BiH kojim je predsjedavao sudija Davorin Jukić, tvrdio je da njegov branjenik do sada nije pokazao namjeru da bježi.

Advokat Ibrišimović je kazao da se Arnautoviću stavljaju na teret krivična djela teška tjelesna povreda i nasilničko ponašanje, tvrdeći da ta djela niti su pokušana, niti dovršena. Što se tiče navoda da se Arnautovićeva dovodila u vezu s iznudama, izazivanjima opće opasnosti, podmetanjem požara, upotrebom vatrenog oružja, advokat je tvrdio da mu nije jasno zašto se u slučaju Arnautovića to spominje jer nije ispitan za ova krivična djela.

Ibrišimović je danas tvrdio da ga je Arnautović tokom boravka u pritvoru zamolio da utiče na Adnana Maglića da se preda.

Predlažući kućni pritvor i mjere zabrane za Arnautovića, Ibrišimović je istakao da njegov branjenik nije mogao uticati na istragu, svjedoke i ostale osumnjičene.

Napomenuo je da je Arnautović pred Sudom BiH bio već osuđen za isto krivično djelo te da je izdržao kaznu zatvora.

Arnautović je kratko kazao da se slaže sa svim što je njegov advokat rekao.

Tužilaštvo je zatražilo produženje pritvora Admiru Arnautoviću za još dva mjeseca. Pogledajte snimke iz sudnice…