Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo za ubice dječaka Smaje Ćesira traži 45 godina zatvora

sudjenje-smajo-cesir11

Iznošenjem završnih riječi kantonalne tužiteljice Ivane Petković, te advokata optuženih, danas je pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim predsjedava sudija Jasenko Ružić, završeno suđenje Salihu Arnautoviću (29), te Eni (25), Muniri (62) i Emiru Lipa (57), optuženim za smrt dječaka Smaje Ćesira iz Hadžića, koji je imao tri i po godine kada je monstruozno ubijen, 25. februara prošle godine.

Izricanje presude zakazano je za ponedjeljak.

Tužiteljica Ivana Petković, zatražila je da se Ena Lipa i Salih Arnautović kazne sa 45 godina zatvora. Očuh se tereti za ubistvo dječaka i krivično djelo zapostavljanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika, a majka Ena za ubistvo i za krivično djelo nasilje u porodici i nanošenje lakih tjelesnih povreda.

Petković je zatražila i da se Eninim roditeljima Emiru i Muniri Lipi, koji se terete se za nasilje u porodici i nanošenje lakih povreda dječaku, izreknu najstrožije kazne.

„Smatramo da je Tužilaštvo u potpunosti dokazalo da su optuženi počinili krivična djela kako je to navedeno u optužnici. Tražimo od Vijeća da se optuženima u obzir ne uzimaju olakšavajuće okolnost, s obzirom na monstruoznost počinjenog krivičnog djela, odnosno da su oni koji su ga trebali štiti prije nego su mu odlučili oduzeti život, prvo dječaka duži vremenski period zlostavljali. Povrede su mu nanošene voskom, noktima, pesnicama i strahovito je patio i trpio fizičku bol. Podsjećamo, da optuženi nisu izrazili kajanje zbog počinjenih krivičnih djela. Također, podsjećamo da je sudski vještak medicinske struke kod dječaka na tijelu pronašao preko 30 lakših i više težih povreda“, kazala je Petković, dodavši da je glavni motiv ubistva dječaka to što je ličio na svog biološkog oca.

Ona je dodala da Tužilaštvo traži da se Eni Lipi i Salihu Arnautoviću produži pritvor.

„Žao nam je samo što Tužilaštvo KS nije našlo dovoljno dokaza protiv nadležnog Centra za socijalni rad, te komšija koji su omogućili da se ovo krivično djelo dogodi umjesto da su izvršili profesionalne i ljudske dužnosti“, dodala je Petković.

Prema optužnici, 25. februara 2014. godine, kada je dječak ubijen, očuh i majka pojačali su muziku na radiju u sobi, a zatim su šakama te kaišom sa metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela. Rukama su mu pritiskali tijelo i glavu o pod. Očuh je šakama udarao dijete u prsa, od čega bi dijete glavom i tijelom udaralo o podlogu – zid ili pod.

Dječak je trpio fizičke i psihičke bolove te je izgubio svijest. Majka je donijela vodu, a očuh mu je kašikom otvorio usta da bi mu lijevali vodu i osvijestili ga. Udarci koje su mu majka i očuh tog dana zadali, izazvali su krvarenje u mozgu, a potom i oticanje, koje je pritisnulo važne centre u mozgu te se dječak ugušio.