Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

osoba inicijala D.R.

Tužilaštvu BiH predana osoba pod istragom za ubistvo policajca u Prijedoru

prijedor-basic

Radenko Bašić, načelnik Službe kriminalističke policije u Prijedoru, na sjeverozapadu BiH, ubijen je u ponedjeljak, 21. marta, pucnjem iz oružja, na putu za posao u prijedorskom naselju Pećani

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH) predana je osoba, inicijala D.R., koja je pod istragom kao mogući učesnik u ubistvu načelnika kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića.

Iz Tužilaštva BiH su saopćili da se ova osoba, također, dovodi u vezu sa organizovanom kriminalnom grupom koja je djelovala na području Gradiške i drugih gradova u BiH.

“Postupajući tužilac će u zakonskom roku ispitati osumnjičenog nakon čega će donijeti odluku u podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora i drugima aktivnostima” saopćeno je iz Tužilaštva u četvrtak, 24. marta, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Osumnjičenog su Tužilaštvu BiH predali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska.

Radenko Bašić, načelnik Službe kriminalističke policije u Prijedoru, na sjeverozapadu BiH, ubijen je u ponedjeljak, 21. marta, pucnjem iz oružja, na putu za posao u prijedorskom naselju Pećani.

Imao je 29 godina staža u policiji, a ubijen je godinu dana prije odlaska u penziju.

Tokom službe, Bašić je obavljao razne rukovodeće funkcije, a na mjesto načelnika Odjeljenja za opšti kriminalitet raspoređen je 2019. godine. Naredne godine u oktobru imenovan je na mjesto načelnika Sektora kriminalističke policije.

Više osoba je privedeno u toku noći između 22. i 23. marta za koje postoji sumnja da bi se mogle dovesti u vezi sa ubistvom Bašića, saopćeno je 23. marta iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

MUP RS je prethodno objavio i crtež osobe za kojom se traga u okviru istrage, ne navodeći da li se radi o osumnjičenom za ubistvo Bašića.

Ukupno 12 policijskih službenika ubijeno je u BiH od 1995. godine do danas, a neki od slučajeva nikada nisu riješeni.