Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu u okviru predmeta kodnog naziva “Kruna”

tuzilastvo bih

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

– Bobana Pećanca, rođenog 1960. godine u Drvaru, državljanina Bosne i Hercegovine,

– Daneta Bikića, rođenog 1957. godine u Bosanskom Grahovu, državljanina Bosne i Hercegovine i

– Stanka Grahovca, rođenog 1958. godine u Varešu, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi se terete da su u razdoblju od početka 2014.  do mjeseca svibnja 2016. godine  kao pripadnici međunarodno organizirane skupine, čiji su organizatori djelovali na području Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, nabavljali lažne isprave s ciljem da se iste uporabe kao prave, bez suglasnosti i znanja osoba čiji su osobni podaci nezakonito uzeti.

Terete se da su protivno uvjetima propisanim zakonom koristili osobne podatke državljana BiH te dovođenjem u zabludu naveli nadležno tijelo da u javnoj ispravi ili knjizi ovjere nešto neistinito, a što treba da služi kao dokaz u pravnom prometu.

Prema navodima optužnice, optuženi su imali osmišljen i dobro uhodan sustav za krađu identiteta građana Bosne i Hercegovine i to na način da su najprije pribavljali osobne podatke državljana BiH za koje bi prethodno utvrdili da nisu postavljali zahtjev za izdavanje CIPS osobnih isprava, potom su te osobne podatke uporabljavali za izradu i pribavljanje krivotvorenih putnih isprava Republike Slovenije, kao i drugih različitih identifikacijskih isprava te prodavali osobama iz kriminalnog miljea Srbije, Crne Gore i Bugarske, koje su takve isprave kupovale radi prikrivanja vlastitih identiteta i izbjegavanja kaznenog progona, a osobe su nakon pribavljenih osobnih dokumenata BiH odlazile u druge europske države, neometano se krećući i koristeći krivotvorene BiH isprave.

Navedenim radnjama optuženi su istodobno narušili ugled i integritet BiH, Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH i nadležnih ministarstava za izdavanje isprava, prouzorokujući štetne posljedice po BiH.

Također, s obzirom da su u vršenju kaznenih djela sudjelovale i osobe iz  EU, tačnije iz Bugarske, Slovenije i Hrvatske, kao i iz zemalja regije te da su korištene krivotvorene isprave sa tog područja, cijeli predmet je imao ozbiljnu dimenziju kriminala sa međunarodnim posljedicama.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo izvršenje kaznenog djela u sastavu kriminalnog udruženja iz članka 366., u svezi sa kaznenim djelima neovlašteno korištenje osobnih podataka iz članka 347. i u svezi sa kaznenim djelom krivotvorenja isprave iz članka 347. KZ-a RS.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.