Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GP Trbušnica

Tuzlak pokušao prošvercati četiri goluba i devet papagaja iz Srbije

papagaji sverc

Grupa za Cites utvrdila je da šest primjeraka ptica pripada zaštićenim vrstama

Na graničnom prelazu Trbušnica, na izlazu prema BiH carinici su spriječili krijumčarenje četiri goluba i devet papagaja, od kojih neki pripadaju zaštićenim vrstama, saopšteno je danas iz Uprave carina Srbije.

Carinici su, u saradnji sa graničnom policijom i Grupom za Cites Ministarstva zaštite životne sredine Srbije, ove ptice otkrili juče u vozilu “Citroen” kojim su iz Srbije ka BiH putovala trojica BiH državljana.

U gepeku vozila pronađena su četiri goluba visokoletača engleske vrste “tipler”, a iza vozačevog i suvozačevog sjedišta tri kaveza sa devet papagaja različitih vrsta i veličina, navedeno je u saopštenju.

Grupa za Cites utvrdila je da šest primjeraka ptica pripada zaštićenim vrstama.

Pedesettrogodišnji suvozač iz Tuzle rekao je da je vlasnik ptica, te da je golubove i tri žuta papagaja “rozenkolis”, koji ne pripadaju zaštićenim vrstama, dobio na poklon, dok je zelene papagaje kupio na berzi u Somboru.

Prema odluci suda iz Loznice, suvozač koji se prijavio kao vlasnik kažnjen je novčanom kaznom, ali i zaštitnom mjerom oduzimanja krijumčarenih ptica koje su zbrinute u beogradskom ZOO vrtu.