Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzlanska firma oštetila budžet BiH za 1,5 miliona KM

tuzilastvo BiH

Tužilac, šef Odsjeka za privredni kriminal u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva podigao je optužnicu protiv:

– Sinanović Halila, rođenog 15.09.1958. godine u mjestu Sladna, opština Srebrenik, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina Bosne i Hercegovine,

– Tursunović Eedine, rođene 17.05.1982. godine u Gračanici, nastanjene u Tuzli, državljanke Bosne i Hercegovine, i

– Pravnog lica “SINBRA” d.o.o. Tuzla, sa sjedištem u Tuzli, čiji je osnivač i direktor Halil Sinanović.

U optužnici se navodi da je Halil Sinanović, u svojstvu osnivača, direktora bez ograničenja ovlaštenja i odgovorne osobe u pravnoj osobi SINBRA d.o.o. Tuzla, u periodu 01. januara 2006. do 30. aprila 2007. godine i periodu od  01. jula 2011. do 29. februara 2012. godine, u namjeri utaje poreza na dodanu vrijednost, pribavio, odnosno sačinio, dokumentaciju lažnog sadržaja, i to fakture, otpremnice, blagajničke naloge i drugu prateću dokumentaciju, o navodnom  prometu-nabavkama po kojem je prikazan PDV različitih vrsta roba između više pravnih lica, kao dobavljača i pravnog lica Sinbra d.o.o. Tuzla kao kupca, a koji promet se nije stvarno desio.

Optuženi Sinanović Halil se tereti da je nezakonitosti počinio uz pomoć Edine Tursunović stvarne uposlenice navedenog pravnog lica, proslijeđivanjem, nezakonitim i neosnovanim evidentiranjem navedene poslovne dokumentacije u poslovnim knjigama-knjigovodstvenim zvaničnim evidencijama pravnog lica, na osnovu čega je pravno lice u svojim zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama prikazalo, obračunalo i putem podnošenja PDV prijava lažnog sadržaja za navedeni poreski period, ostvarilo neosnovan i nezakonit odbit ulaznog poreza u ukupnom iznosu od 1.497.088,00 KM, za koji iznos su oštetili budžet BiH.

Pravna osoba “SINBRA” d.o.o. Tuzla se tereti da je kao pravna osoba raspolagala protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, koju protivpravnu imovinsku korist je u ime, za račun i u korist pravne osobe Sinbra d.o.o. Tuzla ostvario optuženi Halil Sinanović, u svojstvu direktora odgovorne osobe u pravnoj osobi bez ograničenja ovlaštenja, uz pomoć uposlenika pravne osobe Tursunović Edine na predhodno opisan način.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.