Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crna godina

U 2018. ostavljamo neriješena brutalna ubistva dva djeteta i dva policajca

ubistvo policajaca

I dok se u ova tri slučaja i četiri izgubljena života čeka istina, nijedna osoba u lancu odgovornosti i u svojoj nadležnosti nije se smatrala odgovornom

Posljednjeg dana 2018. godine prate nas vijesti o nestanku Davora Dragičevića, oca ubijenog 21-godišnjaka Davida Dragičevića čije je beživotno tijelo pronađeno 24. marta ove godine u rječici Crkvena u Banja Luci. Od tog dana do danas traje bjesomučna borba za istinom o smrti mladića, njegovim ubicama, nalogodavcima, saučesnicima. Ni svakodnevni protesti ni boravak na Trgu Krajine, ni masovni skupovi, ni svjetska javnost koja je budno pratila ovaj slučaj nisu pomogli da se otkrije istina.

Umjesto toga, vlast u Banja Luci odlučila se obračunati sa ocem, porodicom, građanima, aktivistima hapseći ih jer su izražavali svoje nezadovoljstvo. Revolt građana koji je sve veći nije se mogao ugušiti ni represivnim mjerama policije RS-a. Zbog protesta u Banja Luci otkazan je jedan, pa drugi koncert, a onda i javni doček Nove godine na Trgu Krajine. U isto vrijeme Davoru Dragičeviću nema ni traga ni glasa sinoć od 23 sata kada je policija hapsila učesnike okupljanja. Za njim je raspisana potjernica, a zabranjeni su svi skupovi Pravda za Davida.

S druge strane, u Sarajevu je sinoć održana mirna protestna šetnja „Pravda za Dženana“ koju je predvodio mladićev otac Muriz Memić i sestra Arijana. Skoro tri godine porodica Memić traži otkrivanje istine o mladićevoj smrti i načinu na koji je u noći 8. februara 2016. godine zadobio povredu glave. Da tragedija bude veća, istina se ne zna iako Dženan nije bio sam već u društvu djevojke Alise Mutap.

Ovog ljeta oslobađajućom presudom okončano je suđenje za navodnu saobraćajnu nesreću. Sud je utvrdio da nije bilo dokaza da se uopšte dogodila saobraćajna nesreća. Sud nije prihvatio ni vještačenje kojim je kod Alise Mutap utvrđena amnezija. Jedan od zahtjeva porodice Memić koje je sinoć iznio Muriz Memić je i hapšenje Alise Mutap. Zatražio je i ostavku policijskog komesara Mevludina Halilovića, hapšenje glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić te da slučaj u potpunosti preuzme Državno tužilaštvo. Porodice Memić i Dragičević dobile su i podršku ambasadora zemalja Evropske unije. U oba slučaja zakazali su i policija i pravosuđe.

Na kraju ove godine ostalo je neotkriveno ubistvo dva sarajevska policajca krajem oktobra ove godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Ubijeni su obavljajući svoju dužnost. Brutalno su likvidirani u policijskom automobilu. Desetine pretresa i privedenih, trojica osumnjičenih koji se nalaze u pritvoru nisu bili dovoljni da se otkriju ubice Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. O istrazi koju vodi Sarajevsko tužilaštvo niko ne želi govoriti. Šutnja je zavladala i u samim policijskim strukturama. Život policajca na kocki je svakog dana. Šutnja o samoj istrazi otvara niz pitanja i baca sumnju na stvarne motive njihove likvidacije.

I dok se u ova tri slučaja i četiri izgubljena života čeka istina, nijedna osoba u lancu odgovornosti i u svojoj nadležnosti nije se smatrala odgovornom da barem iz ljudskih i moralnih razloga podnese ostavku.