Crna hronika

U SBK-u

U 2019. godini uhapšeno 130 osoba zbog zloupotrebe droga

10/09/2019

Tokom 2019. godine podnesen je ukupno 121 izvještaj protiv 130 osoba, od kojih je oko 40 posto povratnika u vršenju tih kaznenih djela

Zbog zloupotrebe droge u 2019. godini uhapšeno je 130 osoba u Srednjobosanskog kantona (SBK).

Tokom 2019. godine podnesen je ukupno 121 izvještaj protiv 130 osoba, od kojih je oko 40 posto povratnika u vršenju tih kaznenih djela. Od ukupnog broja izvještaje 42 su podnesena zbog proizvodnje i stavljanje u promet droga, dok je 79 izvještaje podneseno zbog posjedovanje i omogućavanje uživanja droga, priopćili su iz kantonalnog MUP-a.

“U odnosu na isti period prethodne godine, broj izvješća je povećan za 20 posto. Kada je u pitanju vrsta droge, najviše je zastupljena marihuana, zatim speed, ekstazi, kokain i heroini”, ističu iz MUP-a.

Dodaje se kako je u okviru borbe protiv zloupotrebe droge osmišljen drukčiji pristup u radu policijskih službenika, a među ostalim, formirani su timovi za droge u svim policijskim upravama i Sektoru kriminalističke policije MUP-a, koji su obučeni i specijalizirani za ovu problematiku.

“O uspješnosti navedenih timova za droge, govori i podatak da je u samo jednoj akciji na području Kiseljaka zaplijenjen oko jedna kilogram speeda. Droga je oduzeta, a izvršitelj je lišen slobode”, naveli su iz MUP-a.

U suradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH, u pećima firme B.S.I. iz Jajca, uništeno je oko 500 kilograma različitih vrsta droge, koja je zaplijenjena tijekom proteklih godina na području SBK-a, a čija se ulična vrijednost procjenjuje na oko četiri i pol milijuna konvertibilnih maraka.

“U cilju poboljšanja stanja sigurnosti u ovoj oblasti, apeliramo na građane da nastave suradnju s policijom, te da sve korisne informacije blagovremeno dostave u najbližu policijsku stanicu. Također, apeliramo i na obrazovne institucije, ali i roditelje učenika da ostvaruju bližu suradnju s policijom u cilju sprječavanja i suzbijanja ove društveno opasne pojave”, poručili su iz MUP-a Srednjobosanskog kantona.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.