Sarajevo

U akciji “Lipa” uhapšen diler, pronađeni amfetamini, heroin i kanabis

fup-akcija1

Prilikom pretresa stana koji koristi osumnjičeni pronađena je i oduzeta određena količina NN materija koja svojim izgledom asociraju na opojne droge „Amfetamin“, „Heroin“ i „Cannabis Sativa L“, a čija će se količina i vrsta utvrditi naknadnim vještačenjem

U akcji “Lipa” uhapšena je jedna osoba zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i više osoba zbog posjedovanja i omogućavanja uživanja droga.

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) u utorak su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli aktivnosti na realizaciji operativno taktičke akcije kodnog naziva „Lipa“, vezano za dokumentovanje osoba i krivičnih djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“.

Na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu izvršen je pretres na jednoj lokaciji na području Općine Novi Grad Sarajevo, te je uhapšena osoba iz Sarajeva inicijala M.Dž. (1980.) koje se sumnjiči za vršenje gore navedenog krivičnih djela.

Prilikom pretresa stana koji koristi osumnjičeni pronađena je i oduzeta određena količina NN materija koja svojim izgledom asociraju na opojne droge „Amfetamin“, „Heroin“ i „Cannabis Sativa L“, a čija će se količina i vrsta utvrditi naknadnim vještačenjem.

Pored navedenog pronađena je i oduzeta vaga za precizno vaganje, novac u različitim apoenima i valutama, mobilni tel. i SIM kartica, te drugi predmeti koji potiču ili de dovode u vezu s predmetnim krivičnim djelom.

Osumnjičeni M.Dž. je kriminalistički obrađen uslužbenim prostorijama Federalne uprave policije, te će biti danas predat na dalju nadležnost Kantonalnom tužiliaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o  izvršenim krivičnim djelima.

U utorak je uhapšen državljanin Alžira, inicijala H.H. (1988.), neposredno nakon što je izvršo kupovinu droge od osumnjičenog M.DŽ., a koja je i pronađena kod istog prilikom ličnog pretresa.

Posredstvom Službe za poslove sa strancima utvrđen je identitet osobe H.H. nakon čega je isto kriminalistički obrađeno, te predato na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o počinjenom krvičnom djelu zbog krivičnog djela „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“.

U sklopu ove višemjesečne istage u prethodnom periodu uhapšeno je i zadokumentovano više osoba koje su vršile kupovinu droge od osumnjičenog M.Dž..

S tim u vezi, 13. maja uhapšena je osoba iz Sarajeva inicijala A.D. (2001.), 21. maja državljanin Turske inicijala G.S.  (1989.), 1. juna osoba iz Sarajeva inicijala A.H. (2001.), 3. juna dva državljana Maroka inicijala A.A. (1991.) i Y.E. (1994.), 16. juna državljanin Pakistana inicijala M.R. (2000.) i 30. juna osoba iz Sarajeva inicijala H.H. (1997.).

Kod svih uhapšenih osoba prilikom pretresa pronađena je i oduzeta droga, koja će biti korištena kao dokaz u krivičnom postupku, protiv njih je podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nadležnom Tužilaštvu zbog krivičnog djela „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ iz člana 239. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Federalna uprava policije nastavlja aktivnosti na realizaciji operativne akcije, saopćeno je iz FUP-a.