Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SIPA

U akciji “Pero” blokirani bankarski računi s više od milion KM

TUZILASTVO_USK_SIPA_PERO

Ovo je rezultat višemjesečne istrage, kojom je obuhvaćeno 58 osumnjičenih fizičkih i pravnih lica za krivično djelo organizirani kriminal

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u okviru operativne akcije kodnog naziva „Pero“, u skladu s odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, izdali pet naloga za privremenu obustavu raspolaganja novčanim sredstvima u ukupnom iznosu od 1.078.234,44 KM na devet računa koji su otvoreni u pet banaka na ime tri fizička i tri pravna lica, saopćeno je iz SIPA-e.

Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) je u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) danas provelo akciju kodnog naziva “Pero”. Ovo je rezultat višemjesečne istrage, kojom je obuhvaćeno 58 osumnjičenih fizičkih i pravnih lica za krivično djelo organizirani kriminal, odnosno zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, primanje dara ili drugih oblika koristi, pranje novca, utaja poreza i krivotvorenje isprava.

Akcija je provedena na šest lokacija i više lica je lišeno slobode. U toku je kriminalistička obrada osumnjičenih, a već sutra će biti ispitani od tužilačkog tima koji radi na ovom predmetu.