Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U akciji “Pionir” zaplijenjeno oko 1,4 tone duhana

sipa_hapsenje
Ilustracija

U akciji kodnog naziva “Pionir”, koju su realizirali Tužilaštvo BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO BiH) zaplijenjeno je oko 1,4 tone duhana, mašine i oprema, kao i više od 100 kilograma rezanog duhana. Budžet BiH je navedenim krivičnim djelima oštećen za više od 100.000 KM, prenosi Anadolu Agency (AA).

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, na području Tuzle, Lukavca i Viteza, provedena je akcija usmjerena na više osumnjičenih osoba koje su pod istragom da su kao organizirana kriminalna grupa vršili nezakonitu nabavku, pripremanje i prodaju velikih količina duhana.

Duhan je ilegalno distribuisan na crnom tržištu u BiH čime je nanesena velika šteta budžetu BiH zbog utaje poreza i akciza, a osumnjičeni su počinjenim krivičnim djelima stekli veliku imovinsku korist.

U akciji su pronađene i mašine i alati korišteni za proizvodnju duhana.

Istraga je pokazala da su osumnjičeni na prevaran i nezakonit način dolazili do velikih količina duhana, koji su dalje distribuisali na crnom tržištu.

Porez i akcize za kilogram duhana u legalnoj prodaji iznose oko 100 KM, tako da je krijumčarenom količinom duhana državi BiH i budžetu pričinjena šteta u iznosu većem od 100.000 KM, a koji završava kao nezakonito ostvarena imovinska korist osoba koje čine ova krivična djela, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac će odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.