Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

namještanje utakmica

U akciji “Var” uhapšeno 12 osoba, ovo su njihova imena

sipa222

Mektić tvrdi da je SIPA godinu dana tražila “podobnog tužioca koji bi se htio prihvatiti tog posla”

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su počeli operativnu akciju kodnog naziva “Var“, u okviru koje su u toku pretresi stambenih objekata na pet lokacija (Šamca, Orašja, Novog Travnika, Brčkog i Sarajeva) zbog postojanja sumnje da su lica osumnjičena u ovom predmetu počinila krivična djela organizovani kriminal te zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Do sada je u akciji uhapšeno ukupno 12 osoba. Određene osobe uhapšene su na području Cazina kao i Sarajeva. Pretresi su vršeni na nekoliko lokacija, između ostalih u Novom Travniku, Šamcu i Orašju.

Riječ je o Iliji Živkoviću, Salemu Proliću, Vladimiru Dominkoviću, Irfanu Duriću, Harisu Poprženoviću, Mirzi Kazlagiću, Kenanu Bajraktareviću, Anti Bilješku i Fuadu Zahiroviću. Svi su oni privedeni u prostorije SIPA-e, pojedini u Sarajevu, a ostali u Mostaru i Tuzli.

Podsjećamo, iz državnog Tužilaštva saopšteno je da po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, vrše lišenja slobode i pretrese nekoliko osoba osumnjičenih za kaznena djela organiziranog kriminala, primanja dara i drugih oblika koristi i zlouporabe položaja ili ovlasti, saopćeno je danas iz Tužiteljstva.

Nakon hapšenja, oglasio se i Nogometni savez Bosne i Hercegovine naglasivši da je ovakvim radnjama fudbalu u BiH pričinjena nemjerljiva šteta.

Mektić o akciji

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su do sada 12 osoba, u akciji kodnog naziva “Var“, potvrdio je u Banjoj Luci ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

– Radi se o namještanju fudbalskih utakmica, te primanju i davanju dara kod namještanja fudbalskih utakmica – rekao je Mektić novinarima te dodao da će za jedan broj uhapšenih biti predložen pritvor.

Izvršeno je, kaže, i sedam pretresa.

Mektić tvrdi da je SIPA godinu dana tražila “podobnog tužioca koji bi se htio prihvatiti tog posla”.

-Svi su bježali, jer tu ima svačijih prstiju i tu se vrti dosta para – ustvrdio je Mektić.