roditelji zabrinuti

“Dešava se u poslijepodevnim satima”: U blizini škola u Sarajevu prodaje se droga?

Foto: Arhiv
Ilustracija

Policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga Uprave policije svakodnevno poduzimaju operativno-taktičke mjere i radnje, kako na preventivnom, tako i na represivnom djelovanju

Navodi o prodaji droge među srednjoškolcima u Kantonu Sarajevo uznemirili su javnost, ali i odgojno-obrazovnu zajednicu. O pojavi droge je u javnosti zabilježena izjava predsjednice Upravnog odobra Vijeća roditelja Kantona Sarajevo.

No, iz zajednice direktora srednjih škola Kantona Sarajevo, takve navode ocjenjuju neozbiljnim. To nije potvrđeno ni iz MUP-a Kantona Sarajevo.

“Paušalne tvrdnje”

Ispred direktora 43 srednje škole, koliko ih ima na području Kantona, predsjednik zajednice srednjih škola ističe kako su tvrdnje predsjednice UO Vijeća roditelja paušalne. Tvrdi da je u svezi s tim kontaktirao ravnatelje škola.

– Iznenađen sam paušalnim stavom, ne želim demant, ali u neodređenom obliku je bila izjava, pred školama, u školama. Imao sam kontakt sa ovim direktoricama, rekli su da nisu imale tih događaja, zato kažem paušalni je momenat, kaže Senad Alić, predsjednik Zajednice direktora srednjih škola KS.

Sa druge strane, predsjednica UO Vijeća roditelja Elma Dizdarević kaže kako je informaciju da se droga prodaje dobila od roditelja, ali i profesora u školama. Prema njezinim saznanjima kaže da se to najčešće dešava u posllijepodnevnim satima, javlja BHRT.

– To su učenici prvih i drugih razreda, koji su najviše izloženi kupovini i nabavljanju droge. Vijeće roditelja u Kantonu Sarajevo se u zadnjih deset dana uznemirilo kada se pojavila ta informacija da je droga na velika vrata ušla u srednje škole, tvrdi Dizdarević.

Policija upoznata s informacijama

Navodi kako je Ministarstvo unutarnjih poslova upoznato sa informacijama koje je podijelila. Iz MUP-a Kantona Sarajevo potvrđeno je da su dobili dopis Vijeća roditelja KS.

Policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga Uprave policije svakodnevno poduzimaju operativno-taktičke mjere i radnje, kako na preventivnom, tako i na represivnom djelovanju u cilju suzbijanja krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga).

Prema statističkim podacima, u 2022. i 2023. godini nije bilo evidentiranih slučajeva da su ova krivična djela izvršena prema učenicima srednjih ili osnovnih škola na području obrazovnih ustanova ili njihovoj neposrednoj blizini, odnosno da se učenici navedenih škola javljaju eventualno kao izvšioci odnosno (Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga).

Upoznato i Ministarstvo

Sa navodima koji su izneseni iz Vijeća roditelja KS upoznato je i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, tvrde. Što su poduzeli i kako riješiti problem ukoliko se navodi potvrde, nismo dobili odgovor.

– Kroz neke preventivne programe je najbolji pristup, gdje će se toj mladoj populaciji prezentovati koje su to posljedice, kaže Adna Mesihović, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS.

I u Vijeću roditelja ukazuju na to da kroz edukacije i radionice škole treba da upoznaju učenike o štetnosti droga. Također, apeliraju nadležnim ustanovama, ali i školama, da pojačaju sigurnosne mjere, kako bi se spriječila prodaja i konzumacija droge među djecom.