Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U brata ispalio osam metaka: Milivoju Milanoviću 12 godina zatvora

ubica sudnjenje

Milivoj Milanović iz Foče osuđen je na 12 godina i 4 mjeseca zatvora jer je 3. decembra 2014. ubio brata Zorana ispred porodične kuće, potvrdio je Haris Hakalović, sudac Okružnog suda u Trebinju.

U kući, ispred koje se i dogodila tragedija, osim njihove dvije porodice, živi i porodica njihova trećeg brata, ali ubistvo nitko od njih nije vidio niti je bilo očevidaca, a počinitelj se sam predao.

– Za ubojstvo mu se dodjeljuje kazna od 12 godina, dok mu se za nedopušteno držanje poluautomatske vojničke puške, pronađene u garaži, dodjeljuje još šest mjeseci, pa je izrečena jedinstvena kazna, u koju se uračunava pritvor od 3. decembra 2014., kada je uhapšen, objasnio je u sudac Hakalović.

Obrazložio je da je dokazano kako je iz neposredne blizine, ne dalje od 1,6 metara, Milanović brata pogodio s osam metaka iz pištolja CZ 7,62 milimetra u gornji dio trupa, što nema veze s kasnije oduzetom puškom, te da je zbog prostrijelnih rana nastupila bratova smrt.

Hakalović je naveo kako su, iako je Milanović bio smanjeno, ali ne i vidno neuračunljiv, uzete u obzir i olakšavajuće okolnosti što je obiteljski čovjek koji nikada ranije nije bio kažnjavan i nije imao poroka. Svađa braće izbila je, navodno, zbog nekretnina, kada je pokojni Zoran, po Milivojevim tvrdnjama, na brata podigao sjekiru, ali je to sud odbacio.