Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U SBK tokom vikenda 30 saobraćajnih nesreća, dvije osobe poginule

nesreca-2-1

Tokom proteklog vikenda, na području Srednjobosanskog kantona (SBK) prijavljeno je devet krivičnih djela, a radi se o krađama, izazivanju opće opasnosti, ugrožavanju sigurnosti, nanošenju teških ozljeda te posjedovanju droge.

U istom periodu dogodilo se 30 saobraćajnih nesreća, u kojima su dvije osobe poginule, dok su četiri osobe teže, a šest osoba je lakše ozlijeđeno.

Do pogibije dviju osoba došlo je u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu M-16.4, u mjestu Rastovci, općina Novi Travnik, gdje su smrtno stradali supružnici iz Novog Travnika, dok je njihovih dvoje djece teško ozlijeđeno.

Zbog vožnje pod utjecajem alkohola ili bez položenog vozačkog ispita, iz saobraćaja je isključeno 29 vozača i 13 vozila.

Uručeno je ukupno 418 prekršajnih naloga, dok je mobilnim radarom evidentirano ukupno 70 slučajeva prekoračenja dopuštene brzine.

U skladu s odredbama novog Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putovima u BiH, kojim je propisano zadržavanje vozača do otrežnjenja, a kod kojih nivoa alkohola u krvi iznosi više od 1,5 promila, tokom vikenda zadržana su dva vozača, u Travniku i Kiseljaku.

Ti vozači imali su 1,53, odnosno 1,67 promila alkohola u krvi.

Prilikom kontrole saobraćaja, privremeno je oduzeto sedam vozila od osoba za koje je utvrđeno da su višestruki povratnici u izvršenju najtežih saobraćajnih prekršaja.