Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opsadno stanje u Tuzli

Ubica Damir Mehić Bibi izručen BiH, predat u Kantonalni sud

damir mehic bibi izrucenje
Foto: Screenshot/ YouTube

Bibi je, podsjećamo, u augustu prošle godine uhapšen na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ s lažnim dokumentima Republike Srbije

Pravosuđe Srbije izručilo je danas Damira Mehića Bibija (47) BiH, koji je u Tuzli osuđen na 17 godina zatvora zbog ubistva.

Službenici Jedinice za specijalističku podršku Sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine su danas na Međunarodnom graničnom prelazu Sremska Rača – Bosanska Rača, od pripadnika Granične policije BiH izvršili preuzimanje optuženog Mehića, a nakon toga je on odveden u Kantonalni sud u Tuzli.

Jake policijske snage su se nalazile ispred Kantonalnog suda u Tuzli, piše Avaz.

Bibi je, podsjećamo, u augustu prošle godine uhapšen na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ s lažnim dokumentima Republike Srbije i od tada se nalazi u pritvoru.

Prema potjernici BiH

S obzirom na to da je uhapšen prema potjernici koju je naša država raspisala, bh. pravosuđe zatražilo je njegovo izručenje, što je Srbija i prihvatila.

Bibi je, podsjećamo, prema pisanju medija iz Srbije, u ovu državu, u uvgustu kada je uhapšen, stigao iz Italije i imao je lažne dokumente.

Mediji su tada također objavili da je Bibi pod lupom i zbog navodne namjere da ubije Luku Bojovića, jednog od šefova “zemunskog klana”, koji se iz Španije, gdje je služio zatvorsku kaznu od 18 godina, prije dvije godine vratio u Srbiju.

Inače, Damir Mehić je nakon krvavog obračuna 22. juna 2013. godine, a u kojem je ubijen Emir Džinić, bio u bjekstvu sve do januara 2018. godine, kada je uhapšen na Jahorini.

Otezanja postupka

Nakon provedenog sudskog postupka Kantonalni sud Tuzla je u februaru prošle godine donio osuđujuću presudu, ali Mehić, koji je nakon dvije godine provedene u pritvoru pušten na slobodu uz mjere zabrane, nije bio prisutan na izricanju, te je za njim raspisana potjernica.

Mehić se našao na slobodi, iskoristivši zakonske mogućnosti nakon otezanja sudskog postupka.