Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zatvor u orašju

Ubica Đanija Balića štrajkuje glađu, u pismu iznio svoje zahtjeve

balic

Napisao je da će mu nakon ovog pisma vjerovatno biti ukinute vanzavodske pogodnosti koje je uvijek dobivao, jer vani nije pravio probleme.

Osuđenik M. T., koji služi sedmogodišnju kaznu zatvora zbog ubistva Đanija Balića (22) u naselju Livač kod Mostara, u maloljetničkom zatvoru Orašje započeo je štrajk glađu. On je u vrijeme ubistva imao svega 16 godina.

Napisao je to u svom pismu koje je poslao Dnevnom avazu, objašnjavajući da je to učinio zbog loših uvjeta u zatvoru. Tako se M.T., između ostalog, žalio na to da ga smatraju psihijatrijskim slučajem kojem je potrebna terapija. Napisao je da će mu nakon ovog pisma vjerovatno biti ukinute vanzavodske pogodnosti koje je uvijek dobivao, jer vani nije pravio probleme.

Smeta mu, kako je napisao, to što nemaju nikakav edukativni program u zatvoru, a provođenje vremena u teretani im je smanjeno te sklonjen televizor iz dnevnog boravka. M.T. je također naveo da mora jesti u dnevnom boravku iako svi ostali to rade u kuhinji.

On je Baliću nožem u leđa nanio dvije ubodne rane. Od posljedica ranjavanja Balić je istog dana umro u mostarskoj bolnici. Toga dana grupa mladića, među kojima je bio Balićev mlađi brat, sastala se s M.T. kako bi se izmirili i razriješili ranije nesuglasice.

Na poziv mlađeg Balića, došao je i Đani, koji je prišao M.T. i njegovom starijem bratu te im poručio da idu s tog mjesta. M.T. ga je tada više puta ubo nožem u leđa.

Nakon što je Općinski sud u Mostaru nepravosnažno na devet godina maloljetničkog zatvora osudio M.T. zbog ubistva Balića, drugostepeni Kantonalni sud u Mostaru donio je drugostepenu presudu odlučujući prema žalbama. Kantonalni sud djelimično je uvažio žalbe M. T., njegovog branioca i oca te preinačio prvostepenu presudu i M.T. osudio na kaznu maloljetničkog zatvora od sedam godina.