Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vrhovni sud FBiH

Ubica iz Gruda danas je saznao koliko će godina provesti u zatvoru

Foto: D. Kapetanović/Pixsell
Ilustracija

Žalbu je Vrhovni sud FBiH djelomično uvažio i donio presudu kojom je preinačio odluku o kaznenopravnoj sankciji i optuženog Jozu Jasaka pravosnažno osudio na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 33 godine

Jozu Jasaka (51) iz Gruda na 33 godinu zatvora pravosnažno je osudio Vrhovni sud FBiH, zbog ubistva Velimira Bušića (60) i Mata Grizelja (34), te ranjavanja Žarka Galića (74) i Ante Galića (26).

“Osuđeni će biti upućen na izdržavanje kazne dugotrajnog zatvora”, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva u Širokom Brijegu.

Nakon sprovedenog krivičnog postupka koji je vođen po optužnici Kantonalnog tužilaštva u Širokom Brijegu od 27. oktobra 2022. godine, Kantonalni sud u Širokom Brijegu je 11. januara ove godine donio osuđujuću prvostepenu presudu kojom je Jozi Jasaku izrekao jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 31 godine.

“Na tu presudu je Kantonalno tužilaštvo u Širokom Brijedu izjavilo žalbu zbog odluke o kaznenopravnoj sankciji. Tu žalbu je Vrhovni sud FBiH djelomično uvažio i donio presudu kojom je preinačio odluku o kaznenopravnoj sankciji i optuženog Jozu Jasaka pravosnažno osudio na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 33 godine, dok je u ostalom dijelu presudu Kantonalnog suda u Širokom Brijegu potvrdio u cijelosti”, naveli su iz Tužilaštva.