Ubicama dječaka Smaje Ćesira ukupno 97 godina zatvora

smajo_cesir_presuda_5_630296967-preview

Ubicama i zlostavljačima troipogodišnjeg Smaje Ćesira 97 godina zatvora!

To je, kako „Avaz“ saznaje, konačna odluka Vrhovnog suda Federacije BiH u slučaju monstruozne smrti dječaka. Očuh Salih Arnautović i majka Ena Lipa osuđeni su na maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od po 45 godina zatvora, a nana Munira Lipa na četiri i po godine zatvora.

Djed Emir u međuvremenu je umro te nije dočekao kaznu, iako je prvostepeno bio osuđen na dvije i po godine zatvora.

Zakonski maksimum

Porodica iz pakla ukupno je računajući i Emirovu kaznu za smrt dječaka dobila 97 godina zatvora, što je jedna od najstrožijih kazni koje je ovaj sud izrekao.

Salih Arnautović i Ena Lipa prvostepeno su u Kantonalnom sudu Sarajevo 2015. osuđeni na po 40 godina zatvora za ubistvo djeteta. Mjesecima se čekalo na odluku Vrhovnog suda FBiH jer su bile sporne kazne kojima su njih dvoje te djed Emir i nana Munira istom ovom presudom osuđeni na dodatnih 17 i po godina zatvora za druga krivična djela, a što je prevazilazilo zakonski maksimum.

Arnautović je za zapuštanje i zlostavljanje djeteta i nanošenje teških tjelesnih povreda dobio sedam godina zatvora, a Ena Lipa za nasilje u porodici pet godina i šest mjeseci. Emir i Munira Lipa tada su osuđeni na po dvije i po godine zatvora.

Presuda je ukinuta, a Kantonalni sud im je nakon ponovljenog postupka 13. aprila 2017. godine ponovo izrekao iste kazne, zbog čega je Vrhovni sud FBiH nekoliko mjeseci odlučivao. Očuh Salih Arnautović dobio je ukupno 47 godina zatvora, što je bilo iznad zakonskog maksimuma od 45 godina. I kazna za Enu Lipu također je prelazila ovaj maksimum.

Djed umro

U međuvremenu, djed Emir Lipa nije ni dočekao svoju kaznu, jer je umro prošle godine nakon ponovljenog postupka.

– Sada, prema ovoj konačnoj odluci Vrhovnog suda, Salih i Ena su za ostala krivična djela dobili po pet godina zatvora kako jedinstvena kazna od 45 godina ne bi prelazila zakonski maksimum, dok je nana Munira osuđena na dodatne dvije godine zatvora – pojasnila nam je Arnautovićeva advokatica Indira Karahodžić.

Dječak Smajo je u februaru 2014. umro od posljedica monstruoznog premlaćivanja i tri godine nakon prvostepene presude nisu izrečene kazne za sva krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Arnautović i Lipe su kontinuirano od sredine decembra 2013. tukli malog Smaju u kući u Hadžićima. Očuh i majka su 25. februara 2014. pojačali muziku na tranzistoru u sobi, a potom šakama i kaišem s metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela. Udarci koje su mu zadali izazvali su krvarenje u mozgu i otok, što je dovelo do smrti. Na tijelu dječaka pronađeno je više od 30 lakših i nekoliko težih povreda.