Crna hronika

Osnovni sud u Brčkom

Ubicama Edina Zejćirovića ukupno 118 godina zatvora

02/09/2021
Foto: Facebook

U presudi koja je danas izrečena Suan Halilović je dobio 36 godina zatvora, Nihad Hukić 32 godine i Suvad Djedović 30, dok je Samid Šabanović dobio 20 godina zatvora

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv Suana Halilovića, Samida Šabanovića, Nihada Hukića i Suvada Djedovića optuženih za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića. Za teško ubistvo, kojem su prethodili otmica te agresivno i bezobzirno mučenje žrtve, oni su danas pred Osnovnim sudom Distrikta nepravosnažno osuđeni na ukupno 118 godina, saopćeno je iz brčanskog Tužilaštva.

Jedinstvene kazne dugotrajnog zatvora izrečene su Haliloviću (36 godina), Hukiću (32 godine) i Djedoviću (30 godina). Optuženom Šabanoviću, koji u vrijeme izvršenja krivičnih djela nije imao godine života potrebne za izricanje dugotrajnog zatvora, sud je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina.

Optužnicu protiv njih Tužilaštvo Distrikta podiglo je 8. maja 2020. godine optuživši ih da su 17. novembra 2019. godine, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, oteli i potom do smrti pretukli i mučili Edina Zejćirovića.

Kako je navedeno u optužnici, njega je Djedović najprije telefonom pozvao u ugostiteljski objekat Stela, gdje su ga namamili u vozilo Halilovića, a potom ga vozeći po gradu udarali tražeći da prvooptuženom vrati dug od oko dvije hiljade KM. Zaustavivši se na obali rijeke Save kod naselja Vučilovac, oštećenog su izvukli iz vozila na nasip i zajedno nogama i pesnicama udarali po tijelu i glavi, uslijed čega se skotrljao sa nasipa.

Foto: Tužilaštvo Brčko distrikta

Šutirajući ga, gazeći i sve to naizmjenično snimajući telefonskim aparatom oštećenog su nastavili udarati da bi ga drugooptuženi šutirajući u glavu bacio u Savu. Pošto ga je Djedović izvukao iz vode, žrtvu su nastavili mučiti – Hukić udarcima elektrošokerom u glavu, Halilović pritiskanjem prsta šake kombinirkama i uriniranjem po njegovom ležećem tijelu, a Šabanović udarcima nogu i ponovim bacanjem u rijeku, nakon čega su se vozilom udaljili ostavivši bespomoćnu žrtvu da se utopi – zaključeno je u optužnici.

U postupku protiv optuženih utvrđeno je da bi oštećeni preminuo već uslijed nanesenih povreda i u slučaju blagovremene ljekarske intervencije.

Tokom suđenja Tužilaštvo je isticalo da je uslijed brojnosti nanesenih povreda Edin trpio jake fizičke bolove, te da je konstantno imao strah visokog intenziteta uz osjećaj životne ugroženosti. Ukazavši na upornost izvršilaca u počinjenju krivičnog djela i njihovu bezobzirnost i agresivnost koja se ogledala i u ponižavajućem ponašanju prema žrtvi, prvenstveno od strane Halilovića, Tužilaštvo je zatražilo izricanje kazni dugotrajnog zatvora za njega, Hukića i Djedovića.

Za Šabanovića koji u vrijeme izvršenja krivičnih djela nije imao dvadeset jednu godinu života, Tužilaštvo je zatražilo izricanje zatvorske kazne u visini zakonskog maksimuma od dvadeset godina.

Ocijenivši dokazanim njihovu krivicu, sud ih je po Krivičnom zakonu Distrikta nepravosnažno osudio za krivična djela otmice, počinjeno u sastavu grupe i ubistva – na svirep način. Jednako kao i Tužilaštvo, optuženi presudu mogu pobijati žalbom. O izjavljivanju žalbe, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH odlučit će po prijemu pisanog otpravka prvostepene presude, navodi se u saopćenju Tužilaštva Brčkog.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.