Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

drvar

Ubio čovjeka vozeći pijan i duplo brže od ograničenja, neće u zatvor

policija nesreca noc
Foto: Fena
Ilustracija

“Ovom presudom se javnosti šalje poruka da sinovi lokalnih moćnika mogu usmrtiti časne i poštene građane, a da za to ne snose nikakve konsekvence. Sinovima moćnika je sve dozvoljeno i omogućeno pa čak i da oduzmu život bez posljedica. Sramota nesagledivih razmjera”, kaže supruga ubijenog muškarca

Đorđe Rodić (25) iz Drvara, koji je pravosnažno osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo njegov sugrađanin Luka Matić (37), ni dana neće provesti u zatvoru budući da je Kantonalni sud u Livnu prihvatio zahtjev da mu kaznu od godinu dana zatvora zamijeni novčanom.

Obavještavamo vas da je podnesen zahtjev za zamjenu zatvorske kazne za novčanu. Zahtjevu je udovoljeno i 13. novembra je donesena presuda kojom se mijenja kazna zatvora novčanom kaznom u iznosu od 36.500 maraka.

Po pravosnažnosti presude optuženi će se pozvati na plaćanje kazne, navodi Kantonalni sud u Livnu.

Sporazumno priznao krivicu

Rodić je, na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je potpisao sa kantonalnim tužiocem Mladenom Stojanovićem, oglašen krivim za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja (član 336. stav 2), odnosno izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Luka Matić.

Osuđen je na minimalnu propisanu kaznu od godinu dana zatvora, iako je nesreću izazvao pijan, vozeći “mercedes” nedozvoljenom brzinom od 118 km/h u naseljenom mjestu gdje je ograničenje 50 km/h, uz prelazak u lijevu traku. Izrečena mu je i zabrana upravljanja vozilom ”B” kategorije u trajanju od dvije godine.

Tragedija se dogodila 20. avgusta prošle godine oko 15.20 u ulici Jove Kecmana u Drvaru. Kobnog dana Matić je završio s poslom, sjeo u ”pasat” i krenuo kući svojoj supruzi i maloljetnoj kćerki. Tek što se uključio na put, iz suprotnog pravca je naišao ”mercedes”, kojim je upravljao pijani Rodić i zakucao se u Matićev ”pasat”.

U stravičnom sudaru Matić je zadobio višestruke povrede i prelome po cijelom tijelu. Dva mjeseca je, poput biljke, proveo na liječenju u Univerzitetskoj kliničkoj bolnici u Mostaru. Preživio je dvije kliničke smrti, ali je od zadobijenih povreda podlegao 20. oktobra 2022. godine.

Porodica ogorčena

Marijana Matić, udovica nastradalog Luke, kaže da je ogorčena kaznom na koju je Rodić osuđen, navodeći da je potpuno izgubila povjerenje u pravosuđe u BiH.

– Ovom presudom se javnosti šalje poruka da sinovi lokalnih moćnika mogu usmrtiti časne i poštene građane, a da za to ne snose nikakve konsekvence, čak i nakon što bukvalno samelju nekog i umore ga najstrašnijom smrću.

Sinovima moćnika je sve dozvoljeno i omogućeno pa čak i da oduzmu život bez posljedica. Sramota nesagledivih razmjera- kaže ogorčena udovica.

Dodaje da je njena porodica prošla golgotu, gledajući Luku kako dva mjeseca umire.

– Slobodno mogu da kažem da je umro jednom od najmonstruoznijih smrti u istoriji čovječanstva. Kamenje bi zaplakalo nad njegovom i sudbinom naše porodice, a onaj koji ga je usmrtio je na slobodi. On živi i uživa u životu, a pravo na isti je uskratio i oduzeo mom mužu, ocu petogodišnjeg djeteta i sinu jedincu mog svekra. I za to jedan minut u zatvoru nije proveo niti će provesti. Samo bih ga pitala: Spavaš li mirno nakon što si usmrtio nečije jedino dijete, nečijeg oca, muža, stub i najveći oslonac jedne porodice

Spavaš li mirno nakon sto si Luku u grob polegao, a nama živote u pakao pretvorio? Sjećas li se Lukinog krkljanja u autu kojeg si na bok izvrnuo, njegove smrskane lobanje, tijela samljevenog i muka koje se riječima iskazati ne mogu u kolima Hitne pomoći? Sjećas li se tatin sine i kažeš nisi kriv? Tako si se bar izjašnjavao čitavih godinu dana, nisi kriv za Lukinu smrt? Uživaj na slobodi počevši od današnjeg dana”, ističe Matić, piše ATV prenosi SrpskaInfo.

“Popio par čaša”

Presudu je izreklo sudsko vijeće sastavljeno od Ane Krstanović, kao predsjednice vijeća, te Ozrenka Vidačak i Sofija Vrdoljak, kao članovi vijeća. U presudi se navodi da je Rodić kao učesnik u saobraćaju grubo kršeći saobraćajne propise doveo u opasnost život ljudi i prouzrokovao smrt jedne osobe. S njim u ”mercedesu” su se vozile još dvije osobe, a i sam je povrijeđen.

”Iako je bio svjestan da može dovesti u opasnost život na ljudi, na šta je i pristao, tako što je upravljao vozilom s koncentracijom alkohola u organizmu od 1,46 g/kg, nedopuštenom brzinom od 118 km/h u odnosu na dopuštenu brzinu u naselju do 50 km/h, usljed čega gubi kontrolu nad vozilom, prešao na lijevu stranu kolovoza, kojom se pravilno kretao ”pasat” kojim je upravljao Matić, te prednjom lijevom stranom ”mercedesa” udario u prednju lijevu stranu ”pasata”.

Posljedicom toga Matić je zadobio teške povrede u vidu politraume, odnosno povrijeđivanja više organa i organskih sistema, višestruki prelom kostiju, krova i glave lobanje, nagnječenje i otoka mozga, prelome krsne i preponske kosti, rascjep jetre i slezine, usljed kojih je umro u Kliničkom centru u Mostaru”, navodi se u presudi Kantonalnog suda u Livnu.

U obrazloženju presude se, između ostalog, navodi da je Rodić izjavio da je kritični dan popio ”par čaša bijelog vina”, te da zna da je izgubio kontrolu nad vozilom i da mu je zadnji kraj otišao u stranu, nakon čega je došlo od sudara.