Crna hronika

Nermin Ademović

Uhapšen bjegunac iz zeničkog zatvora: Bio je u bašti i iskoristio trenutak da preskoči ogradu

15/06/2021

On je policiji u ruke pao jutros u 2.40 sati u sarajevskoj općini Novi Grad

Nermin Ademović, koji je preksinoć pobjegao iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica, pronađen je i uhapšen u Sarajevu, potvrđeno je iz MUP-a KS.

On je policiji u ruke pao jutros u 2.40 sati u sarajevskoj općini Novi Grad, javlja Avaz.

Direktor KPZ Zenica Redžo Kahrić jučer je rekao da je zatvorenik bio u bašti, nakon čega je iskoristio momenat i pobjegao tako što je preskočio ogradu.

“Sjedio je s još jednim osuđenikom koji je kuhar. Onda je on otišao napraviti jaja zatvorskom policajcu, a potom je Ademović preskočio ogradu”, rekao je.

Prema Kahrićevim riječima, Ademović je bio vrlo primjeran zatvorenik, koji je zatvoru od 2010. godine jer služi 16-godišnju kaznu za razbojništvo.

Od 2012. godine prebačen je zbog dobrog ponašanja u 5. paviljon, u kojem su bolji uslovi za izdržavanje kazne, a od 2018. godine je prebačen u otvoreno odjeljenje.

Koristio je pogodnosti odlaska na vikend i svaki put se vraćao, zbog čega je nadležne iz zatvora šokirao njegov potez.

Ademović je 2011. godine presuđen u Kantonalnom sudu u Mostaru na godinu i osam mjeseci zatvora zbog razbojništva.

Ademović je tada priznao da je 30. novembra 2009. oko 16 sati, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, ušao u neosvjetljeni haustor stambene zgrade u Mostaru i tu presreo Anku B. koju je, u namjeri da je onesposobi, udario u potiljak šakom, nakon čega je ona pala i izgubila svijest. Optuženi je onda iz njezine torbice izvadio novčanik u kojem je bilo 50 KM, te bankovna kartica s PIN-om, s koje je poslije digao 300 KM.

Snimak sa bankomata u Mostaru upoređen je sa fotografijom koju su imali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, na osnovu čega je utvrđeno da se radi o istom razbojniku.

Ademović je početkom 2010. godine uhapšen u Tuzli. Dovodio se u vezu sa čak 14 razbojništava počinjenih na području Tuzlanskog kantona.

Osim Tuzle i Mostara, 2008. godine i u Lukavcu je presretao prolaznike i otimao torbe nanosivši povrede hladnim oružjem.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.