Uhapšen državljanin BiH pri pokušaju odlaska u Siriju

sipa

U zajedničkoj saradnji Tužiteljstva BiH i partnerskih institucija u Turskoj i Crnoj Gori, na području Turske lišen je slobode državljanin BiH u pokušaju da ode u Siriju i pridruži se strukturama tzv. ISIL-a.

Tužitelj iz Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, nakon sprovođenja osumnjičenog, izvršio je saslušanje osumnjičenog te će naknadno donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Pri pokušaju odlaska u Siriju, na području Republike Turske, lišen je slobode Koštac Senad, rođen 20.11.1993. godine iz Velike Kladuše.

Navedeni je lišne slobode nakon što je osmislio plan i prikupio sredstva te se zaputio u pravcu Sirije, kako bi se prikuljučio strukturama tzv. ISIL-a, koji je od strane UN-a proglašene terorističkom organizacijom.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni je iz BiH otputovao u Podgoricu, te nakon toga avionom u pravcu Turske, gdje je lišen slobode.

U koordiniranoj akciji Tužiteljstva BiH i partnerskih institucija, osumnjičeni je vraćen iz Turske u Crnu Goru, te je na graničnom prijelazu sa BIH, predat policijskim službenicima BiH i priveden u Tužiteljstvo BiH, gdje je ispitan.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom da je počinio kazneno djelo-Protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz članka 162b Kaznenog zakona BiH.

Tužiteljstvo BiH nastavlja intenzivne aktivnosti u borbi protiv terorizma i aktivnosti koje imaju veze sa terorizmom.