Zbog požara u Sarajevu uhapšen Rasim Muratović

alipasino pozar 4
FOTO: I. Kralj

Rasim Muratović, vlasnik stana u sarajevskom naselju Alipašino Polje, u kojem je prije dva dana izbio veliki požar, uhapšen je jučer, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, prenosi Euroblic.

U požaru je povrijeđeno čak 19 osoba. Tokom evakuacije stanara povrijeđeno je 11 policajaca MUP Kantona Sarajevo, sedam stanara, od kojih troje djece, kao i jedan vatrogasac.

Muratović (67) tereti se za teško krivično djelo protiv opšte bezbjednosti ljudi i imovine. On je zadržan u pritvoru.

Požar je izbio u utorak na četvrtom spratu zgrade, a direktor kantonalne uprave Civilne zaštite Sarajevo Mustafa Kovač kaže da je ljekarsku pomoć nakon požara zatražilo 40 osoba.

Prema njegovim riječima, nakon samo nekoliko minuta od izbijanja požara na licu mjesta bilo je šest vatrogasnih vozila sa 26 vatrogasaca.

Prema pričama stanara Jasmina Halilovića požar je izbio u stanu njegovog komšije Rasima M., koji živi tri sprata ispod njega.

Kaže da se sve desilo kada je Rasim pokušao da napravi večeru na maloj plinskoj boci.

“Ta boca mu je pala i vjerovatno je prvo planuo tepih, a zatim se vatra počela širiti. Vidite šta je napravio, veliki problem u cijeloj zgradi. Mnogo komšija se gušilo, pružao sam pomoć koliko sam mogao. Požar sa četvrtog sprata širio se dalje. Četvoro komšija je bilo u teškom stanju i odvezla ih je Hitna pomoć”, kazao je Halilović.

Dodao je kako je komšija Rasim, navodno, kada je vidio da mu gori stan, dekom pokušao ugasiti vatru, te da je i on tom prilikom zadobio opekotine po ruci, nakon čega je izašao iz stana.

Scene koje su se mogle vidjeti u ulici Ante Babića bile su haotične. Stanari su iz svojih stanova izlazili u papučama i bez adekvatne odjeće, te su promrzli od stajanja na snijegu posmatrali šta se dešava. Veliki broj njih bio je bukvalno crn od dima, te je prilazio kolima Hitne pomoći tražeći pomoć. Među njima je bilo i male djece te beba, ali i starijih osoba.

Pričaju kako su oni koji žive na višim spratovima, kada su vidjeli da haustorom kulja crni dim, panično počeli bježati i istrčavati iz zgrade. Najstrašnije je, kažu, bilo kada su stakla na stanovima iznad onog zapaljenog počela pucati i lomiti se, najvjerovatnije uslijed visoke temperature, te padati po cesti.

Među komšija se moglo čuti da su ljuti na Rasim zbog toga što je tako izazvao požar.

“On nije loš komšija, ali je bio nepažljiv. Kako mu je palo na pamet da dekom gasi požar? Čuo sam da je i on zadobio opekotine i žao mi ga je, ali je trebao biti oprezniji”, ispričao jedan od komšija.

Svi povrijeđeni u požaru u Sarajevu prevezeni su u UKC Sarajevo, a njih troje je zadržano na daljem liječenju.

“Većina povrijeđenih je dobila trovanje zbog udisanja ugljen-monoksida, a neki od njih imaju i opekotine po tijelu. Tri osobe imaju teže opekotine i pratimo njihovo zdravstveno stanje”, rekli su u bolnici.