Uhapšeni u akciji “Bosna” branit će se sa slobode

zukic

Ramiz Karavdić, Safet Bibić, Nedžad i Senad Trako, uhapšeni u akciji “Bosna”, pušteni su iz pritvora nakon što je nadležni sud uvažio žalbu advokata, potvrdio je Almir Bibić, advokat Safeta Bibića.

Bibić je za televiziju “N1” rekao da je žalba advokata optuženih uvažena i da više nije bilo pravnog osnova da ostanu u pritvoru, te da će se svi braniti sa slobode.

Opštinski sud u Sarajevu ranije je potvrdio optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Amira Zukića, Safeta Bibića, Senada i Nedžada Trake, Ramiza Karavdića, Eseda DŽananovića, Asima Sarajlića, Mirsada Kukića i Seida Fazlagića.

Zukić, Bibić, Nedžad Trako, Senad Trako i Karavdić optuženi su da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelom primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem te krivično djelo protivzakonito posredovanje.

DŽananović je optužen za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, Sarajlić i Kukić za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, Fazlagić za pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela, a Zukić i za nedozvoljeno držanje oružja.

Zukića i Bibića optužnica tereti da su u toku 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, te Karavdić. Oni su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u “Elektroprivredi BiH”, nakon čega je Zukić koristeći svoj uticaj posredstvom DŽananovića realizovao nezakonita zapošljavanja u ovo preduzeće.

Sarajlić i Kukić optuženi su da su koristeći svoj položaj posredovali prilikom zapošljavanja, čime su počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.