Tuzla

Uhapšeni u akciji FUP-a predati Tužilaštvu, preko društvenih mreža iznuđivali novac

fup hapsenje tuzla
Foto: FUP

Prilikom pretresa je pronađeno određeno naoružanje, kao i tehnološki uređaji koji će biti predmet vještačenja i koji su vjerovatno korišteni pri izvršenju krivičnih djela, saopćeno je iz Tužilaštva TK

Tri osobe koje su jučer lišene slobode u zajedničkoj akciji Federalne uprave policije (FUP) i Kantonalog tužilaštva TK, uz asistenciju Uprave policije MUP-a TK, danas su predate u nadležnost Kantonalnog tužilaštva TK.

Po naredbi nadležnog suda i nalogu Tužilaštva, policijski istražitelji su obavili pretrese na pet lokacija u Lukavcu i Tuzli, kada su slobode lišeni R.J, M.S i A.H. Za dvije osumnjičene osobe je raspisana potjernica, dok se jedna osoba Dž.J., protiv koje se također vodi istraga, već nalazi u zatvoru.

-Prilikom pretresa je pronađeno određeno naoružanje, kao i tehnološki uređaji koji će biti predmet vještačenja i koji su vjerovatno korišteni pri izvršenju krivičnih djela. Oni su osumnjičeni da su od kraja 2022. godine koristeći određene društvene mreže i internetske aplikacije iznuđivali veće iznose novca od više osoba koje žive u BiH i inostranstvu, te su upućivali ozbiljne prijetnje njima i članovima njihovih porodica da će koristeći različito oružje izvršiti napade na njih – navodi Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK.

Tri osumnjičene osobe, koje su jučer lišene slobode, ispitane su u Kantonalnom tužilaštvu TK, a pretpostavlja se kako će postupajući tužilac za njih nadležnom sudu staviti prijedlog za određivanje pritvora. Istraga u ovom predmetu se nastavlja.