namještanje utakmica

Uhapšeni u akciji “Var”: Pet osoba predato Tužilaštvu, sedam pušteno na slobodu

SIPA_hapsenje_Fena

Službenici SIPA-e Tužilaštvu BiH su predali Vladimira Dominkovića, Kenana Bajraktarevića, Iliju Živkovića, Antu Bilješka i Fuada Zahirovića

Nakon operativne akcije kodnog naziva “Var“, koju su jučer izveli službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zbog postojanja sumnje da su počinili organizovani kriminal te zloupotrebili položaj i ovlaštenja, protiv 12 osoba iz bh. nogometa bit će podnesena krivična prijava.

Nakon kriminalističke obrade pet osoba jutros je predato u nadležnost Tužilaštva BiH, a ostalih sedam je pušteno na slobodu.

Službenici SIPA-e Tužilaštvu BiH su predali Vladimira Dominkovića, Kenana Bajraktarevića, Iliju Živkovića, Antu Bilješka i Fuada Zahirovića.

Kako je Feni potvrdio portparol Tužiteljstva BiH Boris Grubešić osumnjičeni će biti dovedeni posupajućem tužitelju na ispitvanje.

– Nakon što se završi cjelokupna procedura ispitvanja svih osumnjičenih bit će donesena odluka o daljnjim koracima Tužiteljtva, odnosno o prijedlogu mijera za određivanje mjera pritvora, mjera zabrana ili drugih mjera u skladu sa zakonom – kazao je Grubešić.

U ovom trenutku Grubešić nije mogao kometnirati da li će se akcija proširiti na neke druge osobe.

Osumnjičene osobe terete se za namještanje nogometnih utakmica Premijer lige Bosne i Hercegovine, da su prekršile više članova Krivičnog zakona BiH, a na teret im se stavlja organizirani kriminal, zloupotreba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi.