Crna hronika

mup rs

Uhapšeni u predmetima Transporter i Storage, predati u nadležnost Tužilaštva BiH

06/04/2022

Postupajući tužilac ispitat će osumnjičene, nakon čega će donijeti oduku o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora kao i daljnjim aktivnostima u predmetu

Policijski službenici MUP-a Republike Srpske, uz visoke mjere osiguranja, dovezli su i predali u nadležnost Tužilaštva BiH, osumnjičene lišene slobode u nastavku aktivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala, u akcijama “Transporter” i “Storage”.

Postupajući tužilac ispitat će osumnjičene, nakon čega će donijeti oduku o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora kao i daljnjim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, policijski službenici MUP-a RS su, po nalogu Tužilaštva BiH, na području Banje Luke lišili slobode više osoba, osumnjičenih za organizirani kriminal.

Aktivnosti je s policijskim pripadnicima, koji su djelovali na terenu, koordnirao tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, koji postupa u predmetima kodnog naziva “Transporter” i “Storage”.

Radi se o osumnjičenima za više teških krivičnih djela, neovlašten promet većih količina opojne droge “kokain”, uključujući i učestovanje u naručenom ubistvu jedne osobe, koje je realizirano na području Banje Luke, a izvršeno je na način organiziranih egzekucija između pripadnika grupa organiziranog kriminala.

Također, osumnjičeni se mogu dovesti u vezu i s naručiocima i počiniocima teškog ubistva načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašića.

Nezvanično, RTRS saznaje da su uhapšeni Јelenko Knežević iz Banje Luke, Aleksandar Ivković iz Bileće i Mirjana Vujović, takođe iz Bileće.

Uz visoke mjere osiguranja, osumnjičeni će u naredna 24 sata biti predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i donijeti oduku o daljim aktivnostima.

Akcija kodnog naziva “Transporter” pokrenuta je u jesen 2021. godine, realizuje se s partnerskim tužilačkim i policijskim institucijama u BiH, regionu i inostranstvu, a usmjerena je na krivično procesuiranje više osoba, osumnjičenih za organizirani kriminal, povezan s više teških krivičnih djela, uključujući ubistva, krijumčarenje velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga krivična djela, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.