Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Livno

Uhapšenim u operativnoj akciji “Kalin” određen jednomjesečni pritvor

kalin

Osumnjičeni L.G. (1977.) i P.G. (1971.), obojica iz Tomislavgrada, pritvoreni su radi kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga

Općinski sud u Livnu je na prijedlog Kantonalnog tužiteljstva u Livnu u subotu odredio jednomjesečni pritvor uhapšenim u akciji kodnog naziva “Kalin”.

Osumnjičeni L.G. (1977.) i P.G. (1971.), obojica iz Tomislavgrada, pritvoreni su radi kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Oni su uhapšeni 7. februara u okviru operativne akcije kodnog naziva “Kalin”, koju su proveli policijski službenici Federalne uprave policije, uz podršku Specijalne policijske jedinice FUP-a, Sektora za podrušku FUP-a i asistenciju Obavještajno-sigurnosne agecnije BiH, te policijskih službenika MUP-a Livanjskog kantona.

Akcija je provedena prema nalogu nadležnog Općinskog suda u Livnu i pod nadzorom Kantonalnog tužiteljstva u Livnu u cilju suzbijanja nelegalnih aktivnosti vezanih za nabavku i preprodaju opojnih droga.

U akciji je zaplijenjeno oko 7 kilograma opojne droge, koja svojim izgledom asocira na “marihuanu”, a sumnja se da je bila nabavljena radi daljnje preprodaje.

Nakon provedene kriminalističke obrade, uz izvještaje o počinjenom kaznenom djelu, osumnjičeni su predani na daljnje nadležno postupanje Kantonalnom tužiteljstvu u Livnu te je nakon donošenja naredbe o provođenju istrage i ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj, Općinskom sudu u Livnu, podnio prijedlog za određivanje pritvora.

Nakon održanog ročišta, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega, kao i zbog postojanja okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi puštanjem na slobodu osumnjičeni mogli ponoviti ista ili slična kaznena djela, postupajući sudac Općinskog suda u Livno je protiv osumnjičenih donio rješenje o određivanju pritvora u trajanju od mjesec dana.

Istraga u kaznenom predmetu protiv osumnjičenih je u toku.