Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšeno šest osoba: Policajac iz Banje Luke trgovao oružjem

njemacka policija
Njemačka policija

Šest osoba, od kojih tri na području Republike Srpske, a tri u njemačkom gradu Ahen, uhapšeno je jučer u međunarodnoj akciji “Sjever” zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo organizovanog kriminala, a u vezi s krivičnim djelom neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom te proizvodima vojne upotrebe.

Ovu akciju, protiv organizovane kriminalne grupe koja je sa područja Republike Srpske na organizovan način transportovala oružje i municiju u Republiku Njemačku, proveli su policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, pod nadzorom i kontrolom Tužilaštva BiH, saopćeno je danas iz entitetske policije.

Akcija je provedena u saradnji sa Tužilaštvom i Policijom Republike Njemačke.

Tokom jučerašnjeg dana izvršeno je pet pretresa na području Banja Luke, Višegrada i Bijeljine, a tokom današnjeg dana osobe R.M. (1975.) iz Bijeljine, O.P. (1973.) iz Višegrada i B.Đ. (1960.) iz Višegrada će biti provedene na saslušanje nadležnom tužiocu u Tužilaštvo BiH.

Na području Republike Njemačke lišena su slobode tri državljana BiH i to D.Ć. (1973.) iz Banja Luke, O.T. (1983.) također iz Banje Luke i I.B. (1971.) iz Tuzle.

Tokom provođenja akcije pronađeno je i oduzeto 26 ručnih bombi (više vrsta), četiri puške M-70, 500 gr eksploziva, jedna mina, više komada municije različitog kalibra, više spremnika za municiju, te na više lokacija pojedinačne manje količine opojne droge kokain.

Uhapšeni D.Ć. je policijski službenik Centra javne bezbjednosti Banja Luka i on će biti udaljen iz MUP-a Republike Srpske u skladu sa odredbama Zakona o policijskim službenicima, navodi se u saopćenju MUP-a RS.