Crna hronika

UIO: Oduzeta roba u tri odvojene akcije

02/06/2017

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u nekoliko odvojenih akcija na područiju Kalesije, Bijeljine i Orašja oduzeli su raznu robu u vrijednosti 53.000 KM.

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja, Regionalni centar Tuzla na osnovu višemjesečnog operativnog rada u saradnji sa policijskim službenicima MUP TK-a, PU Kalesija, izvršili su pretres putničkog vozila vlasništva N.I. kao i porodične kuće i pomoćnih objekata, a sve u skladu sa instrukcijom Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH. Prilikom izvršenih pretresa pronađen je sitno rezani duhan bez akciznih markica čija vrijednost na tržištu isnosi cca 43.000 KM.

Na osnovu operativnih saznanja službenici Graanične policije, TK Bijeljina, i službenici UINO, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja, Regionalni centar Tuzla, izvršili su pretres poslovnih objekata na područiju Bijeljine na osnovu naredbe Osnovnog suda u Bijeljini. Tom prilikom oduzeta je roba stranog porijekla, a radilo se o prehrambenim proizvodima u vrijednosti 6.000 KM.

Vršeći pojačanu kontrolu prometa robe i putnika na GP Orašije, službenici UIO, Regionalni centar Tuzla, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja u saradnji sa carinskim službenicima izvršili su pregled vozila. Tom prilikom su uz pomoć specjalističke opreme za pregled vozila, donirane putem programa EXBS od strane Vlade SAD, pronašli neprijavljenju robu, a radilo se o 345 komada spinera. Vrijednost privremeno oduzete robe je 4.000 KM.

Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, kažu iz UIO BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.