Crna hronika

Vrhovni sud FBiH

Ukinuta presuda Suniti Hindić za ubistvo mostarskog ugostitelja

09/11/2021

Odluka je donesena nakon što je 27. oktobra u Vrhovnom sudu FBiH održana sjednica na kojoj je razmatrana žalba Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, a koja je, potom, i djelomično uvažena

Vrhovni sud Federacije BiH je ukinuo presudu Županijskog suda u Mostaru kojom je Sunita Hindić (23) osuđena na troipogodišnju kaznu zatvora zbog ubistva Nine Ivankovića (55), mostarskog ugostitelja.

Također, kako je potvrđeno Avazu, ovom odlukom je određeno i održavanje pretresa u Vrhovnom sudu FBiH.

Odluka je donesena nakon što je 27. oktobra u Vrhovnom sudu FBiH održana sjednica na kojoj je razmatrana žalba Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, a koja je, potom, i djelomično uvažena.

Iz Tužilaštva HNK su, podsjetimo, uložili žalbu na presudu koju je Kantonalni sud u Mostaru izrekao 31. maja u ponovljenom postupku i to zbog bitne povrede odredbi krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i odluke o krivično-pravnoj sankciji.

Naime, iz Tužilaštva HNK navode kako postoje dokazi koji idu u prilog tome da je riječ o ubistvu s umišljajem. S druge strane, njena braniteljica, advokat Nada Dalipagić je iznosila je da se radilo o ubistvu iz nehata, kako je to u dva navrata ocijenilo i Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Mostaru.

Hindić je iskoristila zakonsko pravo da se prije pravosnažnosti presude uputi na izdržavanje kazne, kao i da joj se odobri premještaj u KPZ Tuzla što joj je i udovoljeno te je pritvorsku jedinicu KPZ-a Mostar u kojoj se nalazila od 6. oktobra 2019. godine napustila 19. jula ove godine. Hindić i Ivanković su bili su kratkoj ljubavnoj vezi, a ubistvo se dogodilo 4. oktobra 2019. godine u motelu “Villa Ivanković” u mjestu Buna kraj Mostara, nakon svađe između njih dvoje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.