Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužilaštvo tk

Ukrajinici koji su po BiH krali pare s bankomata osuđeni na šest godina i 10 mjeseci zatvora

bankomat
Foto: Unsplash
Ilustracija

Kantonalno tužiteljstvo Tuzlanskog kantona je u saradnji s Federalnom upravom policije i drugim policijskim agencijama u BiH vodilo istragu protiv sedam Ukrajinaca.

Dvojica Ukrajinaca osuđena su na po šest godina i deset mjeseci zatvora u Bosni i Hercegovini zbog niza kompjuterskih prevara tekom kojih su iz bankomata diljem te zemlje uspjeli ukrasti 1,3 miliona eura.

Dmitro Boiko (42) i Oleksandr Zaitsev (61) su tokom 2020. godine s još pet državljana Ukrajine koristili različite sofisticirane kompjuterske alate i programe te pristupali bankomatima ruske Sberbanke na 24 lokacije. U tim operacijama su prevarom preuzimali veće iznose novca.

Na taj su način sebi i drugim članovima grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 2,6 miliona maraka (oko 1,3 miliona eura), izvijestili su iz Tužiteljstva Tuzlanskog kantona.

Boiko i Zaitsev su uhapšeni na području Bihaća u februaru 2020. otkada se nalaze u pritvoru. Vrhovni sud Federacije BiH je, prema saopćenju, donio pravomoćnu presudu kojom su njih dvojica osuđena na ukupno šest godina i deset mjeseci zatvora. Njima će se u izdržavanje kazne uračunati i razdoblje provedeno u pritvoru od 2020. godine, naveli su u saopćenju.

Prilikom posljednjeg krivičnog djela dvojac je s bankomata Sberbank, koja je u međuvremenu nakon ruske agresije na Ukrajinu promijenila vlasnika, neovlašteno podigao novac u iznosu od oko 50.000 eura. Taj je novac oduzet i vraćen vlasnicima.

Kantonalno tužiteljstvo Tuzlanskog kantona je u saradnji s Federalnom upravom policije i drugim policijskim agencijama u BiH vodilo istragu protiv sedam Ukrajinaca. S obzirom na to da njih petorica nisu dostupni pravosudnim tijelima u BiH, ovaj krivični progon je ustupljen ukrajinskim policijskim agencijama i tamošnjim pravosudnim institucijama.