Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uposlenici Granične policije osuđeni na godinu, odnosno pola godine zatvora

granicna policija bih

Sud BiH (Apelaciono vijeće) izrekao je drugostepenu presudu kojom je Araz Jukić (1966.) proglašen krivim za produženo krivično djelo protuzakonito posredovanje, a Samir Padžić (1973.) za krivično djelo protuzakonito posredovanje.

U vezi s tim, okrivljeni Araz Jukić osuđen je na jednu godinu zatvora, kao i novčanu kaznu u iznosu od 10.000 KM, dok je suokrivljeni u ovom predmetu Samir Padžić osuđen na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 5.000 KM, saznaje Fena u Sudu.

Istovremeno, Sud je od okrivljenih oduzeo imovinsku korist pribavljenu izvršenjem krivičnog djela u iznosima od 5.200 KM, odnosno 3.000 KM, a okrivljeni su, usto, dužni izmiriti i troškove krivičnog postupka.

Podsjetimo, u prvostepenom postupku Jukić i Padžić (uposlenici Granične policije BiH – GPBiH) bili su osuđeni, nepravomoćno, na određene novčane kazne.

Prema tužbenim navodima, Jukić i Padžić su odgovorni što su kao službene osobe u institucijama BiH iskoristili službeni položaj, te za naknadu posredovali da se izvrši službena radnja, na način da su u decembru 2012. godine tražili od Radana Gavrića 1.500 eura da bi posredovali i dogovorili da njegov auto-servis “Gavrić” d.o.o. Karakaj dobije tender kao podizvođač za obavljanje poslova servisiranja – održavanja službenih vozila Jedinice Granične policije (JGP) Zvornik, čiji je Jukić u inkriminiranom periodu bio komandir, a Padžić vođa Sektora JGP Zvornik.

Okrivljeni Jukić i Padžić uhapšeni su u združenoj polcijskoj akciji kodnog naziva „Skela-Pauk“, realiziranoj pod nadzorom Tužiteljstva BiH i u suradnji s SIPA-om i GP-om BiH.