Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dobio prekršajni nalog

Uprkos zabrani, Spahović po izlasku iz zatvora sjeo za volan. Neće u zatvor

benjamin spahovic
Foto: Screenshot/ YouTube

Spahović je, nakon zaključivanja sporazuma o priznanju krivice, pred Općinskim sudom u Sarajevu u ljeto 2022. osuđen na dvogodišnju kaznu zatvora jer je vozeći brzinom većom od dozvoljene na pješačkom prelazu udario 16-godišnjeg Orhana Tanovića

Sarajevska policija uručila je prekršajne naloge Benjaminu Spahoviću, ali i njegovom ocu Izedinu, poznatijem po nadimku Izo, nakon što su se na društvenim mrežama pojavili snimci na kojima se vidi kako Spahović mlađi, netom po izlasku iz zatvora, gdje je izdržavao kaznu zbog udaranja pješaka, vozi i snima se, piše Faktor.ba.

Spahović je, nakon zaključivanja sporazuma o priznanju krivice, pred Općinskim sudom u Sarajevu u ljeto 2022. godine osuđen na dvogodišnju kaznu zatvora jer je na području sarajevske općine Stari Grad, u vrijeme dok je imao zabranu upravljanja vozilo i vozeći brzinom većom od dozvoljene na pješačkom prelazu udario 16-godišnjeg Orhana Tanovića, nanijevši mu teške i po život opasne povrede.

Osuđen je za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa, jer je na mjestu gdje je ograničenje 50 km/h vozio 75 km/h, propustio da zaustavi vozilo ispred pješačkog prijelaza na obilježenom pješačkom prijelazu dok mu je bilo upaljeno crveno svjetlo na semaforu, te je prednjim dijelom vozila udario dječaka odbacivši ga na kolovoz na udaljenosti od 32,60 metara od mjesta kontakta.

Spahoviću je uz zatvorsku kaznu izrečena sigurnosna mjera upravljanja motonim vozilo od tri godine, koja mu se ima računati od dana izlaska iz zatvora.

No, to ga nije spriječilo da odmah po izlasku iz KPZ-a na Igmanu, sjedne za volan i sve to snimi i objavi na društvenim mrežama. Sa njim je u trenucima dok krši više saobraćajnih propisa, odnosno koristi telefon, prestiže preko pune linije više puta… bio prisutan i njegov otac, koji ponosno snima sina u “akciji”.

Prekršajni nalog

Kako je potvrđeno za Klix.ba, to ga neće koštati povratka iza rešetaka. U presudi Općinskog suda kojim je prihvaćen sporazum o priznanju krivice, Spahović je dobio trogodišnju zabranu upravljanja vozilom. To se odnosi isključivo na period po izlasku iz zatvora.

Dakle, u automobil nije smio sjesti jer mu je zabrana tek stupila na snagu, ali za to može dobiti samo prekršajni nalog jer kršenje mjere zabrane u ovom slučaju nema za posljedicu povratak u zatvor.