Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Federalna inspekcija

Utvrđen uzrok nesreće u kojoj je poginuo rudar Asim Šehanović

asim sehanovic
Foto: Facebook
Asim Šehanović

Rudar Asim Šehanović radio je kao prvi kopač u Rudniku lignita Mramor nadomak Tuzle u kojoj ga je prilikom rada 2. maja zatrpala velika količina zemlje i uglja

Povodom nesreće koja se dogodila u Rudniku lignita Mramor nadomak Tuzle u kojoj je početkom maja poginuo rudar Asim Šehanović nakon što su ga u jami zatrpale velike količine uglja i zemlje, federalni rudarski inspektori su obavili istragu kojom su utvrdili na koji način je došlo do smrtnog ishoda.

Kako je za N1 potvrdio Ferid Osmanović, glavni federalni rudarsko, termo i elektro-energetski inspektor, istražne radnje su provedene od 3. do 14. maja i kako bi se utvrdile okolnosti nesreće, kako nam je pojasnio, izuzeta je brojna dokumentacija, uzete izjave svjedoka, ali i analizirane činjenice sa mjesta stradanja.

“Nakon što je sve to obavljeno rudarski inspektori su utvrdili da je do nesreće došlo uslijed obrušavanja materijala u jami”, kazao je Osmanović.

Pojasnio je i to da su to standardne procedure koje se provode nakon nesreće te da je u skladu s tim po službenoj dužnosti inspektorski izvještaj poslan i Tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

“S obzirom na to da je riječ o nesreći na radu sa smrtnim ishodom iako nije riječ o ubistvu, kompletan spis predmeta smo tužilaštvu poslali krajem prošle sedmice, a kojeg će oni objediniti zajedno sa izvještajem policije i vještaka sudske medicine i nakon toga procijeniti da li će dalje nastavljati s istragom ili će zatvoriti predmet”, zaključio je inspektor Osmanović.

Podsjetimo, rudar Asim Šehanović radio je kao prvi kopač u Rudniku lignita Mramor nadomak Tuzle u kojoj ga je prilikom rada 2. maja zatrpala velika količina zemlje i uglja. Nadljudski napori kolega da dođu do Šehanovića trajali su danima, ali je potraga nažalost okončana tragično s obzirom da su 7. maja pronašli tijelo rudara u unutrašnjosti rudarskog okna.

Na dženazi 10. maja prisustvovali su brojni građani Srebrenika, kolege rudari te zaposlenici Rudnika uglja Kreka kako bi se posljednji put se oprostili od rudara Šehanovića.