Crna hronika

MUPRS

Varao ljude na internetu nudeći posredovanje pri zapošljavanju

22/01/2020

Prema dosad prikupljenim informacijama, osumnjičeni je na svoje ime primio više stotina uplata iz različitih dijelova svijeta

Policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske slobode su lišili lice N. S. iz Istočnog Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela “Prevara” i “Neovlaštena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge oznake robe ili usluge”, javlja Anadolu Agency (AA).

“U okviru ove istrage izvršen je pretres kuće koju koristi osumnjičeni u Istočnom Sarajevu, tokom kojeg su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji će služiti kao dokaz u krivičnom postupku”, saopšteno je iz MUP-a RS.

Pojašnjava se da se N. S. sumnjiči da je pomenuta krivična djela vršio na taj način što se registrovao na sajtove kao što su “freelancer.com” i “upwork.com” na kojima se nude i traže freelance poslovi, te se na predstavljao kao zaposlenik dviju banaka iz Banjaluke. U ime pribavljanja fiktivne radne dozvole za navodni rad u pomenutim bankama, kao i drugih razloga, osumnjičeni je putem “Pay Pala” i “Western Uniona” naplaćivao različite novčane iznose od oštećenih.

“Prema dosad prikupljenim informacijama, osumnjičeni je na svoje ime primio više stotina uplata iz različitih dijelova svijeta. Osumnjičeni je, takođe, pravio lažne naloge na društvenoj mreži ”Facebook” na kojima se predstavljao kao zaposlenik u istim bankama, neovlašteno koristio logo i poslovno ime banaka, te je i na taj način komunicirao i dovodio u zabludu oštećene da mu uplate novac u ime obavljanja izmišljenih poslova. Dosad poznati nalozi koje je osumnjičeni koristio u ovu svrhu su Milanko Anđušić, Pavle Simović i Dženifer Lago”, saopšteno je iz MUP-a RS.

Policija moli građane koji su imali kontakt s ovom osobom posredstvom interneta i ih je prevario, da u cilju dokumentovanja svih krivičnih djela i same istrage, to prijave posredstvom Odjeljenju za visokotehnološki kriminalitet MUP-a RS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.