Kantonalni sud u Sarajevu

Vještaci na suđenju Ejuboviću: Vozio BMW 40 km/h više od dozvoljenog

almir-ejubovic2222

Tokom razgovora sa optuženim, tim vještaka u kojem sam i ja radio, stekao je dojam da Ejubović ispoljava iskreno žaljenje za djelo koje je počinio, rekao je Ćemalović

U nastavku suđenja Almiru Ejuboviću, optuženom da je skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule tri djevojke, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu saslušan vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević.

On je tokom opširnog izlaganja pred Vijećem kojim predsjedava sudija Husein Delalić kazao da je u pomenutoj nesreći, na vozilu BMW, kojim je upravljao optuženi, nastala totalna materijalna šteta. Na cesti gdje je dozvoljeno 120 km/h, optuženi je, kako je vještak utvrdio, vozio 160 km/h, piše Oslobođenje.

Kovačević je pojasnio da je Ejubović vozilom suviše kasno skrenuo u desnu stranu zbog čega je došlo do udara lijevim bočnim dijelom prvo u saobraćajni znak, potom u ogradu, a zatim i u portal sa saobraćajnim znakovima.

Adolescencija

– Detaljnom analizom je utvrđeno da propusta drugih vozače te večeri nije bilo, niti je iko omeo vozača BMW-a. On je u desnu stranu skrenuo zbog nedostatka vještine, iskustva na cesti, neiskustva kretanja na auto-putu, koji je vrlo opasan za nezrelog vozača kakav je optuženi bio, pojasnio je Kovačević ističući da se od siline udara pomenuti automobil omotao oko stuba pa je lijeva bočna strana došla do desne bočne strane.

Nalaz i mišljenje u sudnici je iznio i vještak neuropsihijatar Omer Ćemalović, koji je skupa sa kolegicama Azrom Alajbegović i Elvedinom Dervović obavio intervju sa tada osumnjičenim, danas optuženim Ejubovićem koji se, kazao je vještak, još nalazi u dobu adolescencije koja se završava sa 25 godina.

– Tokom razgovora sa optuženim, tim vještaka u kojem sam i ja radio, stekao je dojam da Ejubović ispoljava iskreno žaljenje za djelo koje je počinio, rekao je Ćemalović. Dodao je da je optuženi sposoban da prati suđenje i da učestvuje u postupku.

– Radi se o mladom čovjeku kod kojeg sistem vrijednosti još nije poredan iz čega proizilazi nesmotrenost, neodgovornost, lakomislenost…, naglasio je vještak. Njegova kolegica Azra Alajbegović je pojasnila da zadobijene povrede kod Ejubovića nisu utjecale na svijest optuženog.

– Teško da se može govoriti o amneziji. Ove povrede koje je on zadobio mogle su samo dovesti do smetenosti, jasna je bila vještakinja. Psihijatar Elvedina Dervović je tokom prezetiranja dijela nalaza navela da je Ejubović “pogrešno savjetovan da kaže da ima trenutnu amneziju”. Ona je kazala i to da je optuženi bio vezan za stradalima, ali da ni sa jednom od njih nije bio u emotivnoj vezi.

Razgovor

Na insistiranje sudije Delalića da to detaljno objasni, ona je kazala da je Ejubović tokom razgovora naveo da ima djevojku dvije godine, te da treba da ide u Njemačku da brani u jednom fudbalskom klubu.

Obducent Hamza Žujo je na ročištu do u detalje naveo koje povrede su zadobile stradale djevojke, čija je smrt nastupila usljed iskrvarenja. Podsjetimo da su u ovoj nesreći poginule Ajla Ibrica (18), Nađa Neradin (17) i Lejla Oruč (17), dok su sa teškim povredama prošla Ajla Oruč i Almir Ejubović.