Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

organizovani kriminal

Vozačke ispite prolazili i nepismeni kandidati, poznat i cjenovnik

vozačke dozvole
FOTO: Arhiva

Uhapšeni se sumnjiče da su gotovo 2 godine na području više opština u BiH omogućavali kandidatima da bez ispita i vožnje kupe vozačke dozvole

Razbijanje kriminalne grupe na području zvorničke regije samo je kap u moru organizovanog kriminala kada je u pitanju fiktivno polaganje vozačkih ispita u RS, otkriva Srpskainfo.

Da je stanje godinama katastrofalno i da smo kako ocjenjuju stručnjaci, odavno dotakli samo dno, govore stravični podaci o broju poginulih na putevima u Republici Srpskoj.

Istovremeno, u toku je najveća istraga Republičkog javnog tužilaštva protiv osumnjičenih pripadnika organizovane kriminalne grupe koja je u istočnom dijelu Republike Srpske stotinama kandidata na nezakonit način omogućila polaganje vozačkih ispita.

Vozačke dozvole preko noći, upleteni i doktori

Stotine ljudi domoglo se tako preko noći vozačkih dozvola, a da nisu prošli ni ljekarske preglede, teorijsku obuku. Pa čak ni onaj najbitniji, praktični dio.

Na meti istražnih organa, nakon hapšenja i pritvaranja osumnjičenih članova komisija za polaganje vozačkih ispita, odnosno testova o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja, našli su se i članovi Komisije za polaganje prve pomoći na području zvorničke regije. Ali i ljekari koji su izdavali ljekarska uvjerenja iako se kandidati nikada nisu ni pojavili na pregledima.

O tome ko je sve dobio vozačke dozvole u Republici Srpskoj možda najbolje govori informacija da su ispiti za nekoliko hiljada maraka sređivani i nepismenim kandidatima. Kao i onima koji nisu ni govorili naš jezik.

Način rada na području Ispitnog centra u Zvorniku vjerovatno je identičan onome i u drugim centrima u Republici Srpskoj. No, zvanična potvrda o tome ne postoji, jer u proteklim godinama nije bilo nijedne ozbiljnije istrage.

Cjenovnik

Zvornik, Osmaci, Bratunac, Vlasenica, kao i opštine na teritoriji Tuzlanskog kantona u Federaciji BiH… To su samo neka od mjesta iz kojih su dolazili povlašteni kandidati i dobijali testove sa unaprijed popunjenim tačnim odgovorima. Spisak je, naravno, daleko duži, jer su kandidati prijavljivali fiktivne adrese na području ovih opština, a sve u cilju dobijanja vozačkih dozvola na nezakonit način.

Ovakav način polaganja vozačkih ispita kandidati su plaćali iznosima i do 4.000 KM.

Tako je polaganje fiktivnog praktičnog dijela vozačkog ispita koštao do 2.600 KM ili više, u zavisnosti od kategorije.

Za polaganje testova o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja na putevima kandidati su osumnjičenima plaćani 1.200 maraka.

Razmjere kriminalnih radnji Komisije za polaganje vozačkih ispita na području Zvornika su, prema navodima istražilaca, ogromne. A tokom istrage prikupljen je veliki broj materijalnih dokaza među kojima su i snimljeni razgovori između osumnjičenih, otkriva odlično obaviješteni izvor Srpskainfo.

Dobijali popunjene testove

Dodaje da je, tokom posebnih istražnih radnji i tajnog snimanja razgovora osumnjičenih koji su praćeni mjesecima, zabilježeno između ostalog, da je velikom broju kandidata na području Zvornika i susjednih opština, kao i Kantonu Tuzla, omogućeno polaganje vozačkih ispita a da se kandidati nisu fizički ni pojavljivali na polaganju teorijskog, a ni praktičnog dijela.

– Pored toga, ti kandidati su polagali testove prve pomoći, a da se nisu morali pojaviti ni na tom ispitu. Većina kandidata je dobila i ljekarsko uvjerenje a da se nije ni pojavila na ljekarskom pregledu. Dio njih je bio nepismen, a dio nije ni govorio naš jezik- otkrio je izvor Srpskainfo.

Dodaje kako su kandidati za novac dobijali i unaprijed popunjene testove sa tačnim odgovorima.

Izvor otkriva da je kriminalna grupa zaradila velike iznose novca, a tačan iznos trebao bi biti utvrđen do kraja istrage.

Uhapšeni u akciji kodnog naziva “Alter ego” navodno su gotovo dvije godine na području više opština u Republici Srpskoj, ali i Federacije BiH, djelovali kao organizovana kriminalna grupa i omogućavali kandidatima da bez pojavljivanja na ispitima i praktičnom dijelu – vožnji, uz odgovarajući novčani iznos, dođu do vozačke dozvole.

Sedam osumnjičenih

Kao vođu kriminalne grupe koja je razbijena u akcijama „Alter ego“ i koji se od kraja septembra nalaze u pritvoru, Republičko javno tužilaštvo označilo je Dalibora Krunića, vlasnika auto-škole “Dado” u Zvorniku.

Odmah iza njega je osumnjičena šefica Upravno-pravnog odjeljenja Policijske uprave u Zvorniku Milijana Pepić. Ona je ujedno bila i sekretar Komisije za polaganje vozačkih ispita.

Ostali osumnjičeni – Dragan Stjepanović iz Zvornika, Branislav Pisić, vozač instruktor, Ivan Lukić, republički saobraćajni inspektor, te Miroslav Grujičić bili su članovi komisije za polaganje vozačkih ispita, odnosno polaganje testova o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja.

Osumnjičeni Mirko Stojanović, kojem je takođe određen jednomjesečni pritvor, vlasnik je auto škole “Omega 1” u Bratuncu.

Pritvor osumnjičenima određen je zbog opasnosti da će boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze, te uticati na svjedoke i ometati krivični postupak.