Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vozaču iz BiH u Sloveniji našli zolju i eksploziv

01-slovenija-policija

Okružni sud u Krškome osudio je na dvije godine i 4 mjeseca zatvora prijevoznika iz BiH, nastanjenog u Francuskoj, u čijem je kombiju lani na graničnom prijelazu Bregana/Obrežje otkrivan ručni bacač “zolja” te dva kilograma industrijskog eksploziva.

Nakon što se Senad Rašidović u oktobru prošle godine zaustavio na prijelazu, izvršena je kontrola njegova vozila u kojemu je bilo osam putnika.

U jednoj ručnoj torbi u kojoj se na vrhu nalazilo svježe povrće pregledom je najprije otkrivena zolja, a onda i eksploziv pa je Rašidović pritvoren, a vrijeme do suđenja proveo je u slovenskom zatvoru.

Tokom istrage i suđenja tvrdio je da ne zna ko je vlasnik torbe i da je torbu prilikom polaska na put predala nepoznata osoba. Torbu je, kako je naveo, trebao predati osobi koju bi pozvao na njen mobilni telefonski broj koji je bio nalijepljen na torbi, a koja bi prepoznala njegovo vozilo i vlasnika kad ga vidi.

Sud nije povjerovao u njegovu priču i interpretaciju kako je riječ o namještaljci, odnosno osveti čovjeka s kojim je u svađi.

Presuda prijevozniku, o kojemu su već pisali i mediji u BiH jer se sumnjalo da je povezan s vehabijama, još nije pravomoćna.

Slučaj je odmah nakon hapšenja ispitivala i Federalna policija, te priopćila da je zajedničkim radom s francuskom i slovenskom policijom došla do spoznaje da se radi o klasičnoj trgovini oružjem. Istraga je vođena u tuzlanskom kantonu, odakle Rašidović potječe, no sumnje da je povezan s bosanskim vehabitskim pokretom nisu se potvrdile.