Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vozio 98 km/h, pretjecao i skrivio smrt drugog vozača

saobracajna nesreca – zadar

Prometna nesreća u kojoj je u oktobru prošle godine poginuo Milan Knežević (36) iz Kneževa, a teško ozlijeđen njegov sugrađanin  Miloš Bekić, dogodila se zbog propusta vozača Audia optuženog Milana Jovanovića (20) iz Laktaša, kazao je u banjalučkom Okružnom sudu vještak prometne struke Vojislav Subotić.

Jovanović je optužen da je skrivio prometnu nesreću 10. oktobra prošle godine u Velikom Blaškom kod Laktaša. Prema optužnici on je vozeći pijan i nedozvoljenom brzinom od 94 kilometra na sat prešao na lijevu traku i sudario se s Peugeotom kojim je upravljao Milan.

– Optuženi Jovanović je vozio nepropisnom brzinom te se zbog nepažljivog pretjecanja  automobila ispred sebe sudario se sa Peugeotom kojim je upravljao stradali. Brzina Audia u trenutku sudara  bila je oko 94 kilometra na sat, a na tom putu ograničenje je 80 kilometara na sat. Vozač Peugeota također je išao nepropisnom brzinom od 98 kilometara na sat, rekao je Subotić.

Pojasnio je da se sudar dogodio na lijevoj strani ceste gledano iz pravca odakle se kretao optuženi s Audijem.

– U vrijeme nesreće bila je noć, a prema izjavi optuženog on je počeo da pretječe vozilo ispred sebe i tek tad vidio svjetla od nadolazećeg automobila. Tu je pravac i nadolazeći automobil se mogao vidjeti na 300 metara ukoliko su mu bila upaljena svjetla, a nema podataka da nisu bila upaljena, kazao je Subotić te istakao da nema dovoljno podataka da utvrdi da li je vozač Peugeota mogao da izbjegne nesreću.

Vještak Veselka Bjelaković je u sudu istakla da je vještačenjem utvrđeno da je optuženi u krvi imao između 1.32 i 1.70 promila alkohola.