Za Aldinom Mulićem traga se šesti dan, pretražuje se teren dug 130 kilometara

potraga
Foto: FUCZ

Oko 300 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), kantonalnih uprava civilne zaštite Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona, Specijalne jedinice MUP-a ZDK, Gorske službe spašavanja, EKO-a iz Visokog, raftera te volontera danas, šesti dan, traga za mladićem Aldinom Mulićem, koji je pao u Miljacku.

Potvrdila je to Feni glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač dodajući da se od ranih jutarnjih sati pretražuju svi dijelove korita rijeka Miljacke i Bosne u dužini od oko 130 kilometara, odnosno čini se sve da bi se mladić pronašao.

– Pretražuju se i lokacije koje su pretražene i nove lokacije. Ide se rijekom Bosnom prema Visokom od Visokog prema Zenici i Doboju. Pretražuju se takozvane ‘vruće tačke’ poput Lašve, brana u Kaknju i Zenici, a i danas su na terenu angažirani psi tragači i dronovi – naglasila je Kovač.

U kontaktu su, navodi, s različitim institucijama i službama poput Federalnog hidrometeorološkog zavoda i Agencije za vodno područje rijeke Save, dostavljaju im se informacije o brzini i protoku vode, i danas je vođena baza operacija u Operativnom centru FUCZ-a te se vrši stalna koordinacija s osobama na terenu.

Sve informacije koje dobiju objedinjuju se na jednom mjestu i šalju na teren, a i tragači šalju informacije s terena u Operativni centar, te Kovač podsjeća da je jučer bilo problema s područjem neočišćenim od mina kod Maglaja.

– To je još jedan razlog zašto apeliramo na sve one koji se prijavljuju za potragu rade to organizirano – istaknula je Kovač, apelirajući da se svi oni koji se na volonterskoj osnovi žele priključiti potrazi, prijave u FUCZ-u, kantonalnim upravama civilne zaštite ili MUP-u da bi bili raspoređeni na području s ljudima koji su obučeni i opremljeni za ovakav vid potrage kako ne bi bili ugroženi životi.

Upravo zbog ovakvih situacija FUCZ, zaključila je Kovač, osmislila je pilot projekat za mrežu volontera kako bi se ljudi obučili i opremili jer je važno da se upoznaju s tim kako opasne mogu biti te potrage, te da nauče kako se ponašati u tim potragama i kako mogu pomoći.

Dvojica mladića, Irhan Fočo (24) i Aldin Mulić (28), nestali su u nabujaloj Miljacki u noći između utorka i srijede prošle sedmice. Prvo je u mutnu vodu upao Fočo, a Mulić je skočio za njim želeći da ga spasi. Tijelo Irhana Foče nađeno je u rijeci Bosni, u mjestu Čekrekčije kod Visokog, a za tijelom Aldina Mulića se još traga.