Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za devet mjeseci u Istočnom Sarajevu 46 slučajeva nasilja u porodici

nasilje u porodici

Na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo za devet mjeseci ove godine prijavljeno je 49 slučajeva nasilja u porodici, što je za 18,33 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kada je zabilježeno 60 slučajeva.

Portparol CJB Istočno Sarajevo Danka Tešić rekla je Srni da su nasilja okvalifikovana kao 13 krivičnih djela za koja je podneseno 12 izvještaja nadležnim tužilaštvima i 36 prekršaja Zakona o zaštiti od nasilja u porodici za koja je podneseno 29 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno pet prekršajnih naloga.

“Ukupan broj izvršilaca nasilja u porodici je 51, od kojih su 46 muškarci i pet žena”, navela je ona i dodala da je registrovana 61 žrtva nasilja, među kojima je šestoro djece starosti do 14 godina.

S ciljem sprečavanja nasilja u porodici, Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske je u saradnji sa Međunarodnim krivično-istražnim programom pomoći u obuci /ICITAP/ pokrenulo kampanju “Stop nasilju u porodici – Ne trpi! Prijavi nasilje!”.

U okviru ove kampanje, policijski službenici će kroz razgovor i podjelu informativno-edukativnog materijala, edukovati građane o krivičnom djelu i prekršaju nasilja u porodici kao i postupanju policije i drugih nadležnih organa s ciljem zaštite žrtve i sprečavanja daljeg nasilja u porodici.

Cilj kampanje je da se građani upoznaju o tome šta je nasilje u porodici, kao i njihovo animiranje da, ukoliko imaju saznanja, nasilje prijave policiji.